Η εκλογική ατζέντα της Γερμανίας και οι τριβές στο εσωκομματικό σκηνικό της χώρας, οδήγησαν το Βερολίνο σε στροφή 180 μοιρών στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και όπως υποστηρίζουν κύκλοι στις Βρυξέλλες, το νέο γερμανικό δόγμα τείνει να επηρεάσει όλη την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Πέραν από την επιβολή ελέγχων στα χερσαία γερμανικά σύνορα και τον εκ των πραγμάτων περιορισμό της Συνθήκης Σένγκεν, που προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Αυστρία, η Γερμανία προσανατολίζεται και σε απελάσεις.
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας, κάνοντας ευθεία αναφορά στο Αφγανιστάν και στη Συρία.
Μάλιστα, το Βερολίνο απαιτεί πλέον και διεύρυνση του καταλόγου ασφαλών χωρών, κάτι που εξυπηρετεί τις θέσεις της Λευκωσίας η οποία διεκδικεί τον χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες επιστροφής Σύρων προσφύγων.
Αν και η Γερμανία δεν αναφέρεται σε περιοχές της Συρίας, αλλά σε κάποιες χώρες, η ανακίνηση του ζητήματος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συζήτηση και των κυπριακών θέσεων.
Κυβερνητική πηγή που μίλησε στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι η Λευκωσία παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις στη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχει και κάποιας μορφής ανησυχία, καθώς θεωρείται μάλλον δύσκολο, μέσα στο υφιστάμενο πολιτικό περιβάλλον, η Γερμανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μετεγκετάσταση προσφύγων από χώρες πρώτης γραμμής.
Η Λευκωσία κάνει παράλληλα τις δικές της κινήσεις και δεν είναι τυχαίο, ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της λιβανέζικης εφημερίδας Al-Akhbar, ο επικεφαλής της ΚΥΠ, Τάσος Τζιωνής, πήγε τόσο στη Συρία, όσο και στον Λίβανο για επαφές.
Ανάλογες επαφές στον Λίβανο πραγματοποίησε και ο αναπληρωτής διευθυντής των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας, Uli Diyal.