Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φεδσ

Η Ζιμπάμπουε θα θανατώσει 200 ελέφαντες καθώς αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή ξηρασία που έχει οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων. Η εν λόγω απόφαση σκοπό έχει να ανακόψει την αύξηση του πληθυσμού των ζώων, σύμφωνα με την αρχή άγριας ζωής της χώρας.

Η Ζιμπάμπουε έχει «περισσότερους ελέφαντες από όσους χρειάζεται», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Αρχή Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (ZimParks) να ξεκινήσει τη διαδικασία σφαγής.

Οι 200 ελέφαντες θα κυνηγηθούν σε περιοχές όπου είχαν συγκρουστεί με τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του Hwange, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικό καταφύγιο της Ζιμπάμπουε, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ZimParks, Fulton Mangwanya.

«Συζητάμε με το ZimParks και ορισμένες κοινότητες για να κάνουμε ό,τι έκανε η Ναμίμπια, ώστε να μπορέσουμε να θανατώσουμε τους ελέφαντες και να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες να αποξηράνουν το κρέας, να το συσκευάσουν και να διασφαλίσουν ότι θα φτάσει σε ορισμένες κοινότητες που χρειάζονται την πρωτεΐνη», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας στο Voice of America.

Η Ζιμπάμπουε φιλοξενεί περίπου 100.000 ελέφαντες, τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο μετά τη Μποτσουάνα.

Λόγω των προσπαθειών διατήρησης, το Hwange φιλοξενεί 65.000 από τα ζώα, σύμφωνα με το ZimParks. Η Ζιμπάμπουε θήρευσε για τελευταία φορά ελέφαντες το 1988.

Η γειτονική Ναμίμπια δήλωσε αυτό το μήνα ότι έχει ήδη σκοτώσει 160 άγρια ζώα σε μια προγραμματισμένη σφαγή περισσότερων από 700, συμπεριλαμβανομένων 83 ελεφάντων, για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Ζιμπάμπουε και η Ναμίμπια συγκαταλέγονται σε μια σειρά από χώρες της νότιας Αφρικής που έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας.

Περίπου το 42% των κατοίκων της Ζιμπάμπουε ζει σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, και οι αρχές λένε ότι περίπου 6 εκατομμύρια θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, όταν τα τρόφιμα λιγοστεύουν.

Το κυνήγι των ελεφάντων για τροφή επικρίθηκε από ορισμένους, όχι μόνο επειδή τα ζώα αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

«Η κυβέρνηση πρέπει να έχει πιο βιώσιμες μεθόδους – φιλικές προς το περιβάλλον για την αντιμετώπιση της ξηρασίας χωρίς να επηρεάζεται ο τουρισμός», δήλωσε ο Farai Maguwu, διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Κέντρου για τη Διακυβέρνηση των Φυσικών Πόρων.

«Διακινδυνεύουν να διώξουν τους τουρίστες για ηθικούς λόγους. Οι ελέφαντες είναι πιο κερδοφόροι ζωντανοί παρά νεκροί», είπε, σύμφωνα με τον Guardian.

«Έχουμε δείξει ότι είμαστε κακοί θεματοφύλακες των φυσικών πόρων και η όρεξή μας για παράνομο πλούτο δεν έχει όρια, οπότε αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί είναι ανήθικο», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: in.gr