Συνεχίζεται σήμερα ο σάλος με την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες και αφορά απόπειρα βιασμού εργαζόμενης σε στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα όπου διαμένουν προσωρινά και είκοσι ασυνόδευτοι μετανάστες εδώ και τρεις μήνες.
Σοβαρότατα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργείου να μεταφέρει έστω και προσωρινά τους μετανάστες, από ξενοδοχείο στο οποίο φιλοξενούνται και στο οποίο είχαν βάλει οι ίδιοι φωτιά, σε στέγη ηλικιωμένων, όπου χρησιμοποιούν ακόμα και την ίδια κουζίνα με τους εργαζόμενους και τους ενοίκους.
Υπενθυμίζεται ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες διέμεναν προηγουμένως σε ξενοδοχείο, στο οποίο έβαλαν φωτιά στις αρχές Ιουνίου.
Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λάρνακα Χρίστος Ορφανίδης, υπάλληλοι της στέγης ηλικιωμένων παραιτήθηκαν.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα βράδια στη στέγη ηλικιωμένων διαμένουν περισσότεροι καθώς πηγαίνουν εκεί και φίλοι των ασυνόδευτων.
Μετά από υπογραφή συμβάσεων, 11 εκ των μεταναστών θα μετακινηθούν άμεσα σε άλλους χώρους. 5 στην επαρχία Αμμοχώστου και 6 στην επαρχία Λάρνακας. Ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν ενέργειες και για τη μετακίνηση των υπολοίπων.
Οι μετανάστες, όπως είπαν στις δηλώσεις τους άτομα που δουλεύουν στη στέγη ηλικιωμένων, έκαναν κατάληψη στον χώρο καθώς έκαναν άσεμνους χαρακτηρισμούς, δεν συμμετείχαν σε κανένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης στην κοινωνία και χρησιμοποιούσαν την ίδια κουζίνα μαζί με τους ηλικιωμένους.
Ακόμα, όπως αναφέρθηκε, έκλεβαν τα αντικείμενα των ηλικιωμένων με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φέρνουν από σπίτι τους για να έχουν να σιτίζονται οι ηλικιωμένοι.
«Από τη μέρα που ήρθαν εδώ, υπάρχει μια χαώδης κατάσταση, τρομοκρατική. Καθημερινά καυγάδες, σπάζουν πράγματα, ταπεινώνουν και εξευτελίζουν το προσωπικό. Οι ηλικιωμένοι βιώνουν μια κατάσταση δύσκολη, δεν μπορούν να περπατήσουν στους διαδρόμους. Αν τους αρνηθούν κάτι θα τα σπάσουν όλα. Είναι μια τραγική κατάσταση», είπε η Χριστοθέα Έλληνα εργαζόμενη της στέγης ηλικιωμένων.
«Δεν πιστεύω ότι είναι όλοι ανήλικοι, υπάρχουν και πιο μεγάλοι. Μπαίνουν μόνοι τους και μαγειρεύουν. Έσπασε συγκεκριμένο άτομο τζαμαρία του χώρου και μετά του έδωσαν άδεια να μπαίνει στην κουζίνα και να μαγειρεύει. Νιώθουμε ότι καταπατούνται τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα», είπε στη συνέχεια.
Η κ. Έλληνα αποκάλυψε επίσης πως οι εργαζόμενες στη Στέγη, σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε μακρινό σημείο καθώς υπάρχει ο φόβος να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς.
«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν μας υπολόγιζαν καθόλου, ούτε εμάς ούτε τους ηλικιωμένους».
Όπως χαρακτηριστικά είπε κάτοικος της περιοχής, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες έκλεβαν σπίτια, έσπαζαν αυτοκίνητα και βανδάλιζαν τις γειτονιές.
«Κάποιοι έχουν μαχαίρι μέσα στις κάλτσες τους. Η γειτονιά έγινε άνω κάτω».
Σημειώνεται πως οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε αυτεπάγγελτη έρευνα για το πολύ σοβαρό περιστατικό καθώς δεν έγινε ενώπιον της επίσημη καταγγελία για το επεισόδιο.
Σύλληψη 17χρονου για τα χθεσινά επεισόδια στη στέγη ηλικιωμένων
Η Αστυνομία συνέλαβε 17χρονο, αναφορικά με τα τελευταία επεισόδια στη στέγη ηλικιωμένων.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η Ελένη Κωνσταντίνου λειτουργός του κλάδου επικοινωνίας της Αστυνομίας, αναμένεται ότι ο νεαρός θα οδηγηθεί εντός της ημέρας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ώστε να καταχωριστεί υπόθεση σε βάρος του.
Είπε ακόμη, ότι μέλη της Δύναμης τα οποία είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια των εργαζομένων και των διαμενόντων στη δομή, διενεργούν συχνούς ελέγχους στην περιοχή.
Οι ΥΚΕ διερευνούν όσα καταγγέλθηκαν στη στέγη ηλικιωμένων
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προχωρούν σε πλήρη διερεύνηση των όσων καταγγέλθηκαν πως έγιναν το τελευταίο διάστημα στη στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα, όπου φιλοξενούνται και ασυνόδευτοι ανήλικοι, περιλαμβανομένης και της υπόθεσης για φερόμενη άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κυρατζή, Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας «η τοποθέτηση των παιδιών αυτών στο ίδιο κτίριο αλλά σε διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό των ηλικιωμένων, είναι μια προσωρινή διευθέτηση προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες προετοιμασίες για να τοποθετηθούν, όπως και οι άλλοι 1300 ασυνόδευτοι ανήλικοι που υπάρχουν στη Δημοκρατία, σε μικρότερου αριθμού δομές σε όλες τις κοινότητες ανά την Κύπρο. Τέσσερα παιδιά έχουν ήδη μετακινηθεί από τον συγκεκριμένο χώρο και είναι σε εξέλιξη η μετακίνηση και των υπολοίπων", πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «λήφθηκαν κάποια μέτρα προς αντιμετώπιση ορισμένων συμπεριφορών που εξελίχθηκαν κλιμακωτά, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση προσωπικού, η περαιτέρω συνεργασία με την Αστυνομία και η τοποθέτηση ιδιωτικής φρούρησης. Όσον αφορά ζητήματα παραβατικότητας γίνονται μεν κάποιες ενέργειες αλλά αυτά τα προβλήματα δεν εξαλείφονται αμέσως, αφού χρειάζεται κάποιος χρόνος», είπε.
Πρόσθεσε ότι «για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να αντιμετωπιστούν εξατομικευμένα, αλλά και να τοποθετηθούν με τρόπο που να τύχουν χειρισμού χρειάζεται χρόνος, και είμαστε σ’ αυτή τη διαδρομή. Γίνονται επιμέρους ενέργειες προκειμένου να χειριστούμε εξατομικευμένα ορισμένους, από τους συνολικά 1300 ανήλικους, που είναι τοποθετημένοι στις κοινότητες και έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα».
Σε ερώτηση τι γίνεται μετά και τις καταγγελίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σχετικά με υπόθεση άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας στη στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα, η Μαρία Κυρατζή απάντησε πως «είμαστε στη διαδικασία πλήρους διερεύνησης και βρισκόμαστε σε συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τον Δήμο, την Αστυνομία και όλους όσοι έχουν αρμοδιότητα σε θέματα παιδιών».
Βύρας: Η μετακίνηση τους στη στέγη ηλικιωμένων έγινε χωρίς την συνεργασία του Δήμου
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε πως «η μετακίνηση των 20 περίπου ασυνόδευτων ανήλικων, στη στέγη ηλικιωμένων έγινε εδώ και τρεις περίπου μήνες και ενώ αρχικά είχαμε μερικά παράπονα, στη συνέχεια και το τελευταίο διάστημα αυτά εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν. Εδώ και 15 περίπου μέρες λάβαμε μια επιστολή από τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έκαναν αναφορά σε διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονταν από την παρουσία των ασυνόδευτων ανήλικων στον συγκεκριμένο χώρο», είπε και σημείωσε πως «μετά τη λήψη της επιστολής αποφασίστηκε ότι η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο και έπρεπε να βρεθεί μια λύση».
Πρόσθεσε ότι «μετά τα παράπονα που δεχθήκαμε επικοινωνήσαμε εδώ και 2 – 3 εβδομάδες με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Θεωρώ ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι η μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων σε μια στέγη ηλικιωμένων, αφού δεν μπορεί να στεγάζονται ανήλικοι με ηλικιωμένους και μάλιστα με άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας», ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βύρας είπε ότι «και οι 20 ανήλικοι που μεταφέρθηκαν στη στέγη ηλικιωμένων βρίσκονταν προηγουμένως σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας και μετακινήθηκαν μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο υποστατικό. Ωστόσο η μετακίνηση τους στη στέγη ηλικιωμένων έγινε χωρίς την συνεργασία του Δήμου, αφού δεν ενημερωθήκαμε γι’ αυτή την ενέργεια και αυτό που έγινε είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε.
Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «θα πρέπει να υπάρχει μια σωστή κατανομή των ασυνόδευτων ανήλικων και να μην βρίσκονται μόνο σε μια πόλη ή σε μια επαρχία. Ως Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων είδα τον χάρτη κατανομής των ανήλικων και θεωρώ ότι στη πόλη και επαρχία Λάρνακας είναι σχεδόν μαζεμένα όλα τα παιδιά, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η αφομοίωσή τους αλλά και η ενσωμάτωση τους στην κοινωνία» είπε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να υπάρχει και ένα υγιές πλάνο επιμόρφωσης, μόρφωσης και απασχόλησης τους προκειμένου να μην γυρνάνε απλώς στην πόλη».