Ξεκίνησε γύρω στις 15:45, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, Great Sea Interconnector, αξίας €1,9 δισ. Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και την χαρακτήρισε εποικοδομητική.
Η Λευκωσία επιθυμεί τη διευκρίνiση κρίσιμων οικονομικών και νομικών πτυχών του μεγαλεπήβολου έργου, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το όλο ζήτημα, ενώ η Αθήνα αναδεικνύει το θέμα της βιωσιμότητας του έργου μέσω του Ρυθμιστικού Πλαισίου, όπως είχε δηλώσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Υπενθυμίζεται ότι η Kυβέρνηση είχε αποφασίσει επί της αρχής τη χρηματοδότηση του έργου με €125 εκατ. μέσω των εσόδων από το ταμείο ρύπων, χωρίς να λάβει τελική επίσημη απόφαση για το θέμα.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.
Από κυπριακής πλευράς συμμετέχουν επίσης ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι "η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη" και γι' αυτό η Κυβέρνηση προσεγγίζει το όλο θέμα "με υπευθυνότητα και τη δέουσα επιμέλεια με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού".
Στόχος της σύσκεψης είναι να παρακαθίσουν ταυτόχρονα όλα τα μέρη για να δοθούν οι απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της Κυβέρνησης και να μην υπάρχουν ασάφειες για το έργο. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις από μέρους της Κυβέρνησης δεν αναμένεται ότι θα προκύψουν με το τέλος της σύσκεψης.