Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Για την αναλογιστική μείωση του 12% στην πρόωρη συνταξιοδότηση, και τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό μίλησε ο Γιάννης Παναγιώτου φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι. Στόχος είναι το νομοσχέδιο για το πέναλτι του 12% να διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του 2024, όπως σημείωσε, ενώ εντός φθινοπώρου ξεκινά η διάλογος για εναρμόνιση της νομοθεσίας με Ευρωπαϊκή Οδηγία για ενίσχυση της επάρκειας των μισθών.

Αναφερόμενος στον Εθνικό Κατώτατο Μισθό ο κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι το σχετικό διάταγμα ανανεώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετίας της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, θα ανανεωθεί συνολικά τρεις φορές.  «Η επόμενη φορά θα είναι στις αρχές του 2026, δηλαδή μεσολαβούν δύο χρόνια από το ένα διάταγμα μέχρι το επόμενο. Στο μεσοδιάστημα αυτό έχουμε την πρόθεση να δώσουμε έμφαση στο κομμάτι που αφορά τον τρόπο υπολογισμού σε σχέση με τις ώρες εργασίας», ανέφερε ο Υπουργός.  

Επί του παρόντος, οι εργαζόμενοι, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιώτου, ανάλογα με τον εργασιακό τους τομέα έχουν διαφορετική έκταση ωραρίου, κάτι το οποίο θα συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι η τεχνική επιτροπή που συστάθηκε για αναθεώρηση του διατάγματος, θα παραμείνει ως έχει, καθώς κρίθηκα πολύ εποικοδομητική.  

«Εντός του φθινοπώρου αναμένεται και η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, για την ενίσχυση της επάρκειά των μισθών», δήλωσε ο Υπουργός προσθέτοντας πως είναι αυτή που προνοεί την θεσμοθέτη του εθνικού κατώτατου μισθού, την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, αλλά και την αξιοποίηση μηχανισμών όπως αυτός της ΑΤΑ.  

Πέναλτι 12% στις συντάξεις

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που είναι σύνθετο» σημείωσε ο Υπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της αναλογιστικής μείωσης του 12% στην πρόωρη συνταξιοδότηση. 

«Ως κυβέρνηση φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε την μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, να διαμορφώσουμε πρόταση που θέσαμε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων» ανέφερε.  

Ήδη ορισμένοι κοινωνικοί εταίροι έχουν εκφράσει την θετική προσέγγιση τους, κάποιοι έχουν τις επιφυλάξεις τους, ενώ άλλοι έχουν εκφράσει διαφωνίες. Πρόθεση του υπουργείου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να επιδιώξει ξανά τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, με τον Υπουργό να εκφράζει την αισιοδοξία του σε σχέση με την προοπτική αυτή.  

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2024, να υπάρχει καταλήξει στην διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου.  

«Όμως αν διαπιστωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό, να έχουμε μια ρύθμιση που να μπορεί να είναι ευρύτερα αποδεκτή, διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς, να λάβει μια τέτοια απόφαση και να την εφαρμόσει, θα φροντίσουμε να αναζητήσουμε άλλους τρόπου μέσα από τους οποίους να ενισχύσουμε περισσότερο τους συνταξιούχους», εξήγησε ο κ. Παναγιώτου. 

Επεσήμανε επίσης πως αναγνωρίζεται ότι όσοι έχουν «συνεισφέρει στο ΤΚΑ, έχουν εργαστεί για μια ζωή, χρειάζεται να λαμβάνουν επαρκέστερες συνταξιοδοτικές απολαβές».