Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιορτάζει φέτος τα 75 χρόνια της. Το πλάνο δράσης της αχανούς υπερδύναμης ακολουθείται πιστά, όπως καθορίστηκε στα Δύο Συνέδρια του περασμένου Μαρτίου και με το 14ο Πενταετές Πρόγραμμα. Επιβάλλει δε ευρύτερο άνοιγμα στον κόσμο, εμβάθυνση και νέες ευκαιρίες συνεργασίας με άλλες χώρες. Δεδομένη παραμένει η προσήλωση στην ανάπτυξη των δεικτών της οικονομίας. Παρόλη την ύφεση των τελευταίων χρόνων, η προσοχή στρέφεται και προς την ευημερία των ανθρώπων.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κίνας, στην πρωτεύουσα Πεκίνο, αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων στις πόλεις Ningbo και Nanjing, που υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία Κυπρίων δημοσιογράφων, με επικεφαλής λειτουργούς του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αναδείκνυαν με κάθε ευκαιρία το πλάνο δράσης της χώρας.
Υψηλής ποιότητας οικονομική και ταυτόχρονα πράσινη ανάπτυξη, την οποία επιβεβαιώνει η ίδια η εικόνα των πόλεων της, οι οποίες ανοικοδομούνται με ταχύτητα φωτός, με αθόρυβους χάρη στα ηλεκτρικά τροχοφόρα δρόμους, υπερσύγχρονα μέσα μεταφοράς, και την τεχνολογία στην υπηρεσία του συνόλου των πολιτών. Ταυτόχρονα, καλύτερη αξιοποίηση κάθε δυνατής ευκαιρίας για πολυεπίπεδη συνεργασία με άλλες χώρες.
Η Κίνα θέτει στο επίκεντρο την ευημερία των πολιτών της, καθώς η κοινωνία λέγεται πως αντιμετωπίζει δύσκολα την ύφεση που ακολούθησε την πανδημία του κορωνοϊού. Το ίδιο δύσκολα αντιμετωπίζει και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς μας υποδέχθηκε αφόρητη ζέστη στο συννεφιασμένο λόγω της υγρασίας Πεκίνο, και με την άκρη του τυφώνα Gaemi, στη Ningbo της ανατολικής επαρχία Zhejiang, η οποία βρέχεται από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Κόντρα στις προκλήσεις, η Κίνα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, δεν εγκαταλείπει τον ρυθμό της αλματώδους ανάπτυξης που την χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Η Τρίτη Ολομέλεια της Εικοστής Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια, και είχε συγκληθεί τις ημέρες της επίσκεψης των Κυπρίων δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε τον διπλό αυτό στόχο.
Για να ενισχύσει το άνοιγμα της προς τον κόσμο, η Κίνα θέλει να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να κατανοήσει τη ζωή στη χώρα με τον πληθυσμό του ενός δισεκατομμυρίου 412 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο οποίος συρρικνώνεται την τελευταία διετία. Θέλει, επίσης, τους ξένους να γνωρίσουν τους χαρούμενους ανθρώπους της, όπως αυτοπροσδιορίζονται και οι ίδιοι. Έτσι τους συνάντησαν οι Κύπριοι δημοσιογράφοι σε μέσα ενημέρωσης πρωτοφανούς τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως την εφημερίδα People’s Daily, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, και το Ningbo Media Group με τους τέσσερις τηλεοπτικούς και τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και σε εταιρείες τεχνολογικών επιτευγμάτων ήχου, για αυτοκίνητα ή συστημάτων ασφαλείας, όπου το σύνολο των εργαζομένων είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Η Κίνα δεν κρύβει, την ίδια ώρα, την αγωνία της για τον οικονομικό «πόλεμο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επαφή τους με τους Κύπριους δημοσιογράφους, αξιωματούχοι υπογράμμιζαν πως η Κίνα θέλει άρση της προσπάθειας της Ευρώπης να φρενάρει τις πωλήσεις κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, διά της επιβολής πρόσθετων δασμών. Οι τελευταίες μεταδόσεις φέρουν, πάντως, το Πεκίνο να μην μένει με δεμένα τα χέρια. Ως προφανές αντίμετρο, άνοιξε έρευνα κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι εντάσεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μάλλον βαίνουν προς κλιμάκωση παρά εκτόνωση.
Το άνοιγμα της Κίνας προς τον κόσμο ισοδυναμεί και με ενίσχυση του τουρισμού, ξένες επενδύσεις και δυναμική οικονομική, επιχειρηματική, ακόμα και γεωπολιτική παρουσία.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την προσήλωση στον στόχο.
Μετά την εφαρμογή σειράς μέτρων, που στόχευαν στην εξυπηρέτηση της υποδοχής ξένων, για σκοπούς τουρισμού, η Κίνα υποδέχθηκε, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο φέτος, 17 εκατομμύρια 250 χιλιάδες τουρίστες. Μια δραστική ετήσια αύξηση 129,9%. Οι ξένοι επισκέπτες υπολογίζεται πως θα αυξήσουν την κατανάλωση συνολικά στα 100 δισεκατομμύρια γουάν, δηλαδή 12,66 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και τουριστικά συστήθηκε στους Κύπριους δημοσιογράφους η Κίνα. Πρώτα η πρωτεύουσα, με την Απαγορευμένη Πόλη, καθώς και τον Κεντρικό Άξονα του Πεκίνου, ένα σύνολο κτιρίων, πρότυπο του ιδανικού σχεδιασμού στον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό, με αυτοκρατορικά παλάτια, κήπους και αρχαίες εγκαταστάσεις, που εγγράφηκε μόλις στις 27 Ιουλίου στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UΝESCO.
Ακολούθως η Ningbo, μια από τις αφετηρίες του ιστορικού δρόμου του μεταξιού, με το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, το Ningbo Zhoushan, το οποίο διαχειρίζεται το μεγαλύτερο βάρος φορτίων ετησίως, εξυπηρετώντας τις κύριες ναυτικές οδούς του Ειρηνικού προς περισσότερα από εξακόσια λιμάνια σε διακόσιες χώρες. Αλλά και με το Μουσείο Tianyi Ge, μία από τις τρεις παλαιότερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες στον κόσμο, με μια συλλογή από εβδομήντα χιλιάδες τόμους, αντίκες, με τους μοναδικής ομορφιάς κήπους από μπαμπού.
Και τέλος η Νότια Πρωτεύουσα, η Nanjing, με την προεξάρχουσα θέση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας, πρωτεύουσα σε έξι δυναστείες, και σημαντικό διοικητικό κέντρο, από τον τρίτο αιώνα μέχρι και τη Μεγάλη Σφαγή από τους Ιάπωνες, το 1949. Μια πόλη γεμάτη χρώματα, γεύσεις, και ανθρώπους που μοιάζουν να ζουν σε ένα αποκλειστικά δικό τους κόσμο, φτιαγμένο από φύλλα τσαγιού και εκατοντάφυλλους νάρκισσους.