Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον μαύρο Αύγουστο του 1964.
Για τρεις συνεχόμενες μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, οι Τούρκοι διενεργούσαν βομβαρδισμούς με βόμβες ναπάλμ, στοχεύοντας περιοχές της Τηλλυρίας, από τον Κάτω Πύργο, τα Πηγαίνια, τον Παχύαμμο, τον Πωμό μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.
Η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε ανελέητα και αδιάκριτα, τόσο στρατιωτικά τμήματα, όσο και τον άμαχο πληθυσμό, ανάμεσα τους γυναικόπαιδα, ακόμα και το πρόχειρο νοσοκομείο, η στέγη του οποίου ήταν καλυμμένη με σημαία του Ερυθρού Σταυρού.
Χτύπησε, επίσης, την ακταιωρό «Φαέθων», ενώ έδιναν μάχη ζωής οι ηρωϊκώς πεσόντες αξιωματικοί και ναύτες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας, τον Αύγουστο του 1964, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Ραφαήλ, πρωτοστατούντος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Πάφου, Τυχικού. Και στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα, των πολιτικών, θρησκευτικών και τοπικών αρχών.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο να αναχαιτήσουν την επέλαση της Εθνικής Φρουράς για την εξουδετέρωση του θύλακα Μανσούρας – Κοκκίνων, που είχαν συγκροτήσει οι Τούρκοι, με απώτερο στόχο τη δημιουργία προγεφυρώματος για μια ενδεχόμενη απόβαση στην Κύπρο, όπερ και εγένετο.
Ακολούθως, τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Πάφου στο μνημείο των πεσόντων υπέρ της κυπριακής ελευθερίας και κατατέθηκαν στεφάνια από τους επισήμους και τους συγγενείς.
Εφεδροι καταδρομείς μετέφεραν στο μνημείο φλόγα από το ύψωμα Λωρόβουνος, επίκεντρο της μνημειώδους αντίστασης στις δυνάμεις της Τουρκίας.