Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θ

Σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος μέσα στο ρωσικό έδαφος κινούνται οι ουκρανικές δυνάμεις, μια ένδειξη ότι η επίθεση του Κιέβου δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά κίνηση με προοπτική κατάληψης ρωσικών εδαφών.

Από οπτικό υλικό που ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα οι Ουκρανοί στρατιώτες φαίνονται ότι βρίσκονται σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων μέσα στην επαρχία του Κουρσκ. Όπως αναφέρει η Washington Post (όπως και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης) εμφανίζεται υλικό και από το Μπελγκορόντ, επαρχία που επίσης βρίσκεται πάνω στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα βίντεο από το χωριό Πορόζ, περίπου 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, μέσα στο ρωσικό έδαφος. Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ υποστηρίζουν ότι είναι τακτική για να παραπλανήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι μια κίνηση που τονώνει το ουκρανικό ηθικό, την ώρα που στα ανατολικά η Ρωσία έχει να επιδείξει εδαφικά κέρδη από την αντεπίθεση που είναι σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι και το Κουρσκ και το Μπελγκορόντ είναι ρωσικά και όχι κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν δυτικοί αναλυτές είναι το μεγάλο ερώτημα του στόχου της ουκρανικής πλευράς.

Σε τι αποσκοπεί η επίθεση του Κιέβου μέσα στο ουκρανικό έδαφος; Με στρατιωτικούς όρους, ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης και πόσο αυτό προβλέπεται να διαρκέσει. Πιθανόν γίνεται για να «τραβήξει» δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο, μια ριψοκίνδυνη κίνηση από το Κίεβο που πιέζεται στο ζήτημα της επάνδρωσης των μονάδων του. Εξίσου ριψοκίνδυνη είναι η εισβολή στα ρωσικά εδάφη για την οποία το Κίεβο πρέπει να διαθέσει μονάδες αν θέλει να τα διατηρήσει.

Η κατάσταση στο μέτωπο

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν σήμερα, Σάββατο (10/8), για πέμπτη ημέρα, τις μάχες μέσα σε ρωσικό έδαφος.

Ο ρωσικός στρατός «συνεχίζει να απωθεί την απόπειρα εισβολής από τα σύνορα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που επισημαίνει ότι χρησιμοποίησε την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό για να πλήξει τα στρατεύματα και εγκαταστάσεις της Ουκρανίας στη ρωσική επικράτεια.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν πληρώματα αρμάτων μάχης να ανοίγουν πυρ εναντίον ουκρανικών θέσεων στην περιοχή του Κουρσκ, όπως και ένα νυχτερινό αεροπορικό πλήγμα.

Μάχες κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική εισβολή θέτει σε κίνδυνο έναν πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, σύμφωνα με τον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας.

«Οι ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνιστούν μια άμεση απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ανέφερε η Rosatom που προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή, υφίσταται ένας πραγματικός κίνδυνος πληγμάτων και προκλήσεων εκ μέρους του ουκρανικού στρατού».

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom συζήτησε την κατάσταση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή του Κουρσκ με την ΙΑΕΑ.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι έχει ήδη απευθύνει έκκληση, σε ένα δελτίο τύπου, να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος».

Φυγή αμάχων

Η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί όταν μονάδες του στρατού του Κιέβου διέσχισαν τα σύνορα και διείσδυσαν στην περιοχή του Κουρσκ, προωθούμενες σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές.

«Ο πόλεμος έφθασε στο σπίτι μας», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής μια γυναίκα που είχε πάει να υποδεχθεί συγγενείς της σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας, στον οποίο έφθαναν τρένα που μετέφεραν ανθρώπους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την περιοχή, μετέδωσε μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Τουλάχιστον 3.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές και επιπλέον δρομολόγια τρένων προς τη Μόσχα έχουν οριστεί για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί και 55 τραυματίες μεταξύ των αμάχων.

Περιορισμοί σε ρωσικά εδάφη

Μπροστά σε αυτήν την «άνευ προηγουμένου απόπειρα αποσταθεροποίησης της κατάστασης σε έναν συγκεκριμένο αριθμό περιοχών», οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι θέτουν σε ισχύ καθεστώς μάχης κατά της τρομοκρατίας στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπελγκορόντ και Μπριάνσκ, προβλέποντας μεταξύ άλλων «περιορισμούς στην κυκλοφορία για τα οχήματα και τους πεζούς στους δρόμους» και περιορισμούς χρήσης των μέσων επικοινωνίας.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως οι στρατιώτες του Κιέβου έφθασαν στη Σούντζα, μια ρωσική πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκους σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, όπου βρίσκεται ένα κέντρο διαμετακόμισης για το αέριο που προμηθεύεται η Ευρώπη—Ουγγαρία, Σλοβακία, μέσω της Ουκρανίας.

Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει επαληθευτεί, στο οποίο άνθρωποι που δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι της Σούντζα απευθύνουν έκκληση για βοήθεια προς το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρόοδος και ο αριθμός των ουκρανικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στην εισβολή δεν είναι γνωστά, με την ουκρανική ηγεσία να μην έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο.

Πηγή: protothema.gr