Ξεκινά την Παρασκευή η εγκατάσταση των πρώτων κλιματιστικών σε σχολείο της Λευκωσίας, με το τελικό κόστος εγκατάστασης να ανέρχεται στα 1.100 ευρώ για κάθε συσκευή 24000 btu.
Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας Νίκος Μεγάλεμος κληθείς να σχολιάσει το κόστος, σημείωσε ότι κρίνεται στα πλαίσια του περιθωρίου που είχε τεθεί για την εγκατάσταση ενός τέτοιους αριθμού κλιματιστικό. «Βρίσκω ότι η εταιρεία για να μπορέσει να καλύψει στο χρονικό διάστημα που απαιτήσαμε να εγκαταστήσει τα κλιματιστικά ότι χρειάστηκε περισσότερο προσωπικό, να κάνει συνεργεες και έτσι ανέβηκε το κόστος.
Σε σχόλιο του παρουσιαστή ότι το κόστος θα έπρεπε να ήταν πιο χαμηλό εφόσον αγοράστηκαν περισσότερες συσκευές, ο κ. Μεγάλεμος, ανέφερε: «όταν παραγγέλνεις πολλές συσκευές συμφωνώ, αλλά όταν δεν υπάρχει ο περιορισμός του χρόνο», προσθέτοντας πως μέσα σε 40 ημέρες στόχος είναι να εγκατασταθούν 300 συσκευές στη Λευκωσία.
Παράλληλα εξήγησε πως σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος αναμένεται νε μειωθεί καθώς, στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και η εξωτερική σύνδεση, το χαλκοσωλήνα που θα συνδέει τον συμπιεστή με την εσωτερική μονάδα. «Μας δίνει τρία μέτρα σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα είναι τρία μέτρα και μας έχει δώσει και τιμές μονάδας, άρα σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος θα είναι μικρότερο».
Την Παρασκευή αναμένεται να συσταθεί και το τελικό πρόγραμμα εγκατάστασης.
Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικης Υπηρεσίας, ανέφερε ότι «όντως ακούγεται ότι το 1.100 ευρώ είναι λίγο μεγάλο. Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα, γιατί θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνει η τελική τιμή», δηλαδή την εγκατάσταση, την συντήρηση, τα φίλτρα, καθαρισμούς κοκ. «Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από την Ελεγκτική» υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης.
Όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης μέχρι στιγμής έγινε μια μικρή έρευνα, όχι όμως σε τέτοιο βάθος.
Τον Απρίλιο του 2024 προκηρύχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο το Δυναμικό Σύστημα Αγορών, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη. Εκεί υπάρχει ένας κατάλογος, αυτή τη στιγμή από τρεις εταιρείες και μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξουν οι σχολικές εφορείες. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα γλιτώσει χρόνο, όμως χρειάζεται σωστός προγραμματισμός υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης. «Αν είναι να έχω σύστημα και να βάζω 2-2 σχολεία μέσα, δεν επιτυγχάνω εξοικονόμηση του κόστους», εξήγησε.