Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μέσω του προγράμματος Αμάλθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα εγκατασταθεί ξανά σήμερα (10/07) για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά στη συνέχεια το σχέδιο είναι να αποσυρθεί οριστικά, δήλωσαν αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με την Associated Press.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος είναι να μεταφερθεί οποιαδήποτε βοήθεια έχει συσσωρευτεί στην Κύπρο και στην πλωτή αποβάθρα στην ανοικτή θάλασσα για να μεταφερθεί στην ασφαλή περιοχή στην παραλία της Γάζας. Μόλις γίνει αυτό, ο αμερικανικός στρατός θα καταστρέψει την προβλήτα και θα αναχωρήσει από το σημείο.

Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η προβλήτα θα παρείχε μια κρίσιμη ροή βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας καθώς ο πόλεμος διαρκεί εδώ και εννέα μήνες. Όμως, ενώ περισσότερα από 8,6 εκατομμύρια κιλά τροφίμων έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω της προβλήτας, το έργο παρεμποδίζεται από τις κακές καιρικές συνθήκες και λόγω των συνεχιζόμενων απειλών για την ασφάλεια των ατόμων που εργάζονται εκεί, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή τους κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η απόφαση πάρθηκε, σύμφωνα με την AP, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα κάνουν εντείνουν την πίεση στην πόλη της Γάζας, για την οποία η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς δηλώνει ότι θα μπορούσε να απειλήσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των επιζώντων ομήρων.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ αφαίρεσαν την προβλήτα στις 28 Ιουνίου λόγω κακοκαιρίας και τη μετέφεραν στο λιμάνι του Άσντοντ στο Ισραήλ. Όμως η διανομή της βοήθειας είχε ήδη σταματήσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέστειλαν τις παραδόσεις από την προβλήτα στις 9 Ιουνίου, μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε την περιοχή γύρω του για αεροδιακομιδές μετά τη διάσωση ομήρων που σκότωσε περισσότερους από 270 Παλαιστίνιους.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι κανένα τμήμα της ίδιας της προβλήτας δεν χρησιμοποιήθηκε στην επιδρομή, αλλά αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι οποιαδήποτε αντίληψη στη Γάζα ότι το έργο χρησιμοποιήθηκε μπορεί να το έθετε σε κίνδυνο.

Ως αποτέλεσμα, η βοήθεια που μεταφέρθηκε μέσω της προβλήτας στην ασφαλή περιοχή στην παραλία συσσωρεύτηκε για μέρες, ενώ συνεχίζονταν οι συνομιλίες μεταξύ του ΟΗΕ και του Ισραήλ. Πιο πρόσφατα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προσέλαβε έναν εργολάβο για να μεταφέρει τη βοήθεια από την παραλία για να αποτρέψει την αλλοίωση των τροφίμων και άλλων προμηθειών.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνιζε ότι η προβλήτα ήταν μόνο ένα προσωρινό έργο, σχεδιασμένο για να ωθήσει το Ισραήλ να ανοίξει και να επιτρέψει στη βοήθεια να ρέει καλύτερα μέσω χερσαίων οδών.

Και ο καιρός τώρα προβλέπεται μόνο να χειροτερέψει.

Η προβλήτα υπέστη ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και τη σφοδρή θάλασσα στις 25 Μαΐου, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την έναρξη λειτουργίας της, και απομακρύνθηκε για επισκευές.

Επανασυνδέθηκε στις 7 Ιουνίου, αλλά αφαιρέθηκε ξανά λόγω κακοκαιρίας στις 14 Ιουνίου. Αποκαταστάθηκε μέρες αργότερα, αλλά αφαιρέθηκε ξανά στις 28 Ιουνίου.