Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Να διατηρηθεί η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Οργανισμού Αιγοπροβατοτρόφων, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το χαλλούμι ΠΟΠ.

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις και τις εισηγήσεις των αιγοπροβατοτρόφων γύρω από το θέμα της κατοχύρωσης ή της διατήρησης κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος ονομαστικής προέλευσης. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η πιστοποίηση - κατοχύρωση ήταν αποτέλεσμα της δράσης και της ενέργειας της ΕΔΕΚ στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2021», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, «από την πλευρά μας θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση να διατηρήσουμε και να κατοχυρώσουμε το χαλλούμι ως Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης και σε καμία περίπτωση να μη θέσουμε σε κίνδυνο», ενδεχομένως με την κατάργησή του.

«Είναι ένα προϊόν που δίνει ιδιαίτερη αξία στην πατρίδα μας, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον αγροτικό κόσμο και κυρίως για τους αιγοπροβατοτρόφους. Ως εκ τούτου λοιπόν, εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Εκ των εκπροσώπων των αιγοπροβατοτρόφων, ο Σωτήρης Καδής, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για το θέμα του χαλλουμιού και της παράτασης που δόθηκε.

Εκφράζοντας τη θέση του Οργανισμού είπε πως φαίνεται ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός από την Κυβέρνηση. «Ήδη το ποσοστό έπεσε λίγο πιο κάτω από εκεί που ήταν, θα συσκεφθούμε και θα δούμε τι θα αποφασίσουμε. Η εισήγηση μας είναι γνωστή, αν θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πρέπει να είναι προγραμματισμένα με ένα 5% τον χρόνο, χωρίς οτιδήποτε άλλο και με αυστηρούς ελέγχους», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, Τάκης Χριστοδούλου, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι ως Νέα Αγροτική Κίνηση στηρίζουν πλήρως τους αιγοπροβατοτρόφους και «στηρίζουν το δίκαιο», και υπενθύμισε ότι η παράταση που δόθηκε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χαλλούμι ΠΟΠ λήγει το 2029.

Ανέφερε ακολούθως ότι από το 2024 μέχρι το 2029, με μια αύξηση 5% «φτάνουμε το Σεπτέμβρη του 2029 στο 51% συν». Είναι μύθος ότι θα χάσουμε από τις εξαγωγές, συνέχισε, κάνοντας λόγο για «πίεση» από τον Σύνδεσμο Τυροκόμων.

Το ερώτημα, είπε ο κ. Χριστοδούλου, «είναι πόσα εκατομμύρια δίνουμε για τις ζωοτροφές, όταν πέραν του 80% είναι εισαγόμενες». Ως δεύτερο σημαντικό στοιχείο ανέφερε το μεθάνιο, το οποίο εκπέμπουν οι αγελάδες, λέγοντας πως το πέναλτι θα το πληρώνει «όλος ο κυπριακός λαός». Το τρίτο, συνέχισε, είναι πόσο νερό χρειάζονται οι αγελάδες, «το οποίο πλέον έγινε πολύτιμο σ’ αυτόν τον τόπο» με τα τεράστια, όπως είπε, προβλήματα άρδευσης. Περιορίζουμε την άρδευση για να παράξουμε τροφή για τον κυπριακό λαό, ανέφερε.

«Άρα τα δεδομένα είναι σαφέστατα, πάμε μέχρι το 2029, μια αύξηση 5% κάθε χρόνο, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο», κατέληξε.