Υπέρ της συμμετοχής της Δημοκρατίας στο μεγαλεπήβολο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ, τάσσεται πλέον ξεκαθαρα η Λευκωσία, αίροντας κάθε επιφύλαξη που είχε διατυπώσει προηγουμενως.
Η τυπική ανακοίνωση για επισημοποίηση της απόφασης, θα γίνει γνωστή μετά την αξιολόγηση της μελέτης του ΑΔΜΗΕ για το κόστος-όφελος που θα έχει η Κύπρος και ο κύπριος καταναλωτής, μελέτη που θα παραληφθεί τις επόμενες μέρες.
Ωστόσο, ανάμεσα στους λόγους, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η προσπάθεια της Τουρκίας να ενώσει ηλεκτρικά τα κατεχόμενα, με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακκουγιουκαι μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, νομιμοποιώντας την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος ζητώντας χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα απο το καθεστώς παρατηρητή που έχουν οι τουρκοκύπριοι στην Ενωση. Πληροφορίες που επιβεβαιώνει και ο υπουργός Ενέργειας.
Ωστοσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας κάνει λόγο για πανταχόθεν αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση για την συμμετοχή στο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ.
Οι δηλώσεις έγιναν στη βουλή μετά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, με τις αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις να αφορούν και στη μεθοδολογία για την κατανομή του κόστους, 63% για τον κύπριο καταναλωτή και 37% για τον έλληνα καταναλωτή στην υλοποίηση της τριμερους ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Το έργο σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ευρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, αφού έχουν εκταμιευθεί 140 εκ. ευρώ και έχουν κατασκευαστεί 50 χιλιόμετρα καλωδίου, με το χρόνο ολοκλήρωσης να είναι σε πέντε χρόνια. Το 2029.
Μιλώντας στην επιτροπή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε ανησυχίες, σημειώνοντας πως παρόμοια έργα έχουν μια ανώτατη οροφή 10% με 20% στην παραγωγή ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες μιας χώρας, προσθέτοντας πως σε αυτό το σχέδιο, δεν υπάρχει αυτή η οροφή.