Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Χειροπέδες σε 32χρονο Αιγύπτιο πέρασαν οι αρχές για τη φωτιά που ξέσπασε χθες στην Ανώγυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε μαρτυρία εναντίον του και στη συνέχεια συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα.

Αυτή την ώρα οδηγείται στο Επαρχιακό Δικαστήριο για τη διαδικασία προσωποκράτησης του.

Νωρίτερα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κύριος Γρηγορίου ανέφερε ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες, που διερευνά η αστυνομία, η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό.

Είπε επίσης ότι από την πυρκαγιά στην Τριμίκλινη καταστράφηκε ένα μοναδικό οικοσύστημα, το οποίο θα χρειασθούν χρόνια για να αποκατασταθεί.

Εξάλλου, στα 1,3 τετραγωνικά χλμ εκτιμάται η καμένη έκταση της δασικής βλάστησης, την οποία άφησε πίσω της η δασική πυρκαγιά μεταξύ των κοινοτήτων Λάνειας – Τριμίκλινης, που εκδηλώθηκε χθες και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συνέχισαν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και με την ανατολή του ήλιου ξεκίνησαν εκ νέου οι εναέριες επιχειρήσεις.

Κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνέβαλαν από αέρος δώδεκα πτητικά μέσα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις από το Τμήμα Δασών ανήλθαν σε 150 άτομα, 20 πυροσβεστικά οχήματα, 10 προωθητές γαιών και 3 βυτιοφόρα.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχείρησαν 15 άτομα με 5 πυροσβεστικά οχήματα, από την Πολιτική Άμυνα 31 άτομα με 11 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας 6 άτομα με 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα και από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού 4 άτομα με 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα.

Σημαντική ήταν, επίσης, και η συμβολή μελών των κοινοτικών συμβουλίων της περιοχής, της Αστυνομίας, Εθνικής Φρουράς, ΑΗΚ και Εθελοντικών Ομάδων.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων. Τα αίτια της πυρκαγιάς αποδίδονται σε ρίψη πυροτεχνημάτων, καταλήγει το Τμήμα Δασών.

Ο κύριος Γρηγορίου επεσήμανε επίσης ότι έχουν δοθεί οδηγίες στο τμήμα μεταλλείων να παρέχει με φειδώ άδειες για τη χρήση πυροτεχνημάτων, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται παράνομη χρήση πυροτεχνημάτων, που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές, ζητώντας από την αστυνομία και τις άλλες αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ελέγχου.