Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Ο Ιούνιος του 2024 φαίνεται πως θα εξελιχτεί στον θερμότερο στην ιστορία των μετεωρολογικών δεδομένων της χώρας μας. Σχεδόν όλοι οι σταθμοί του τμήματος μετεωρολογίας κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ στη Λευκωσία το ένα ρεκόρ διαδεχόταν το άλλο. Παρόμοιες οι εκτιμήσεις και για την Ελλάδα.

Πρωτοφανείς για την περίοδο θερμοκρασίες κατέγραψε ο υδράργυρος τον φετινό Ιούνιο, ο οποίος φαίνεται πως θα εξελιχτεί στον θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία.

Στις 14 Ιουνίου το θερμόμετρο στον σταθμό Αστρομερίτη έγραφε 45.3 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία που αποτελεί ρεκόρ για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Φίλιππος Τύμβιος - Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας

«Τον συγκεκριμένο Ιούνιο, του 2024, είχαμε ρεκόρ σχεδόν σε όλους τους σταθμούς του τμήματος μετεωρολογίας. Μάλιστα στον σταθμό της Λευκωσίας είχαμε δύο φορές εναλλαγή στο ρεκόρ».

Ο Ιούνιος του 2024 θα είναι όπως όλα δείχνουν ο θερμότερος και για τα ελληνικά δεδομένα.

Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και τον φετινό Μάιο, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν η υψηλότερη στην ιστορία με τον κάθε μήνα να καταρρίπτει και το προηγούμενο ρεκόρ, κυρίως λόγω του συνδυασμού της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Φίλιππος Τύμβιος - Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας

«Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί ακόμα λίγο. Το ακόμα λίγο οφείλεται στο γεγονός ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο θερμαίνει τον πλανήτη υποχωρεί και αντικαθίσταται από το Λα Νίνια το οποίο θα ψίξει λίγο τον πλανήτη χωρίς να σημαίνει ότι τοπικά δεν θα δούμε και πάλι μέγιστες τιμές».  

Το φαινόμενο Λα Νίνια συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού.

Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη και συγκεκριμένα άνεμο, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.