Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηγουμενος νεκταριος δικηγοροι

Το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από την υπεράσπιση των δικηγόρων του Ηγούμενου και ολόκληρης της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ εξετάζουν οι δικηγόροι τους Ανδριάνα Κλαΐδη και Άθως Κανναουρίδης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, έχουν προκύψει κάποια νέα στοιχεία αλλά και νέες υποθέσεις, για τα οποία δεν είχαν λάβει γνώση προηγουμένως, και αυτό είναι κάτι το οποίο τους προβλημάτισε. 

Σημειώνεται ότι η κ. Κλαΐδη τράβηξε από την πρώτη στιγμή κουπί μαζί με τους μοναχούς ως η νομική τους σύμβουλος, ενώ μέχρι πριν από 3 ημέρες ήταν το πρόσωπο που υπερασπίστηκε στο Δικαστήριο τον εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο στο αίτημα της Αστυνομίας για προσωποκράτηση, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι την άλλη εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 28 Ιουνίου, είναι ορισμένη η υπόθεση των μοναχών στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για άρση του διατάγματος που εξασφάλισε η Αστυνομία για δήμευση του ποσού των 807 χιλιάδων ευρώ που ήταν στο χρηματοκιβώτιο. 

Σε σχέση με την εκκλησιαστική πτυχή της υπόθεσης, είναι ζήτημα 24ωρων η ολοκλήρωση της λήψης των καταθέσεων και η σύνταξη πορίσματος από την ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, και εάν προκύπτουν αδικήματα θα συνταχθεί κατηγορητήριο και θα επιδοθεί στους μοναχούς. Πάντως, όπως εκτιμάται, δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο να επηρεάσει τις αποφάσεις των εκκλησιαστικών αρχών η σύλληψη και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του πατρός Νεκταρίου, παρά το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν, είναι ήδη ειλημμένες και οδηγούν προς την καθαίρεση. 

Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι, με βάση την πληροφόρηση που έχει, ανέφερε ότι η Ανδριάνα Κλαΐδη  φαίνεται να παραιτείται από την υπεράσπιση των μοναχών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Ο κ. Κυριακού, ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη μέρα και για νέους δικηγόρους, τόνισε ότι αυτό θα το ψάξουν οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες.

Αναφορικά με την εκκλησιαστική πτυχή της υπόθεσης, ο κ. Κυριακού εκτιμά ότι σε πέντε μέρες το πόρισμα θα είναι έτοιμο και θα φτάσει στο συνοδικό δικαστήριο. Από πλευράς Αρχιεπισκόπου Γεώργιου κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, έγιναν αναφορές σε σχέση με τον χρόνο, ότι υπόθεση έχει παρακρατήσει και θα πρέπει να τελειώνει. 

Από πλευράς του ο Πρόεδρος των Θεολόγων Κύπρου Χριστάκης Ευσταθίου, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση Κλαΐδη στο Μέρα Μεσημέρι, δήλωσε ότι οι πληροφορίες σε διάφορα μέσα αυτό αναφέρουν, ωστόσο απομένει να επιβεβαιωθούν και να διασταυρωθούν. Από κει και πέρα είναι θέμα των ιδίων να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν, αν προκύψει κενό, αλλά και το τι θέλουν να ανακοινωθεί προς τα έξω. 

Σχετικά με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, ο κ. Ευσταθίου, ανέφερε ότι ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως το ζήτημα μακρηγόρησε, καθώς ήταν τεράστιος ο όγκος των θεμάτων σε ανακριτικό επίπεδο. 

Παράλληλα, κατά την παρέμβαση του στο Μέρα Μεσημέρι ο κ. Κυριακού, μίλησε και για άλλες υποθέσεις που ακόμη τρέχουν και δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Υπήρχαν δύο υποθέσεις παλιά με τον Μητροπολίτη Κιτίου. Στην πρώτη αθωώθηκε και στην δεύτερη εκκρεμεί η έφεση. Η κοπέλα στην πρώτη δίκη που αθωώθηκε τώρα προσφεύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για κακοδικία» σημείωσε. Παράλληλα πρόσθεσε ότι και η άλλη περιμένει την εκδίκαση της έφεσης του Μητροπολίτη Κιτίου γιατί αρκετά παρακράτησε.