Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τοπικη αυτοδιοικηση

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε 12 ημέρες, τρεις ξεχωριστές πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα των νεοσύστατων επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης με τις δυσκολίες μέχρι την προσαρμογή των πολιτών και του  κράτους, αλλά και των Δήμων και ΕΟΑ να θεωρούνται δεδομένες.

Αρμόδια πηγή, προσκείμενη στον υπουργό εσωτερικών, εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενοποίηση του προσωπικού από το τμήμα πολεοδομίας, τις επαρχιακές διοικήσεις και τους δήμους.

Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 85 εργαζόμενοι Αορίστου χρόνου, με τους ΕΟΑ να αρχίζουν την λειτουργία τους με 30% περισσότερο προσωπικό από αυτό που ασχολείται σήμερα με την αδειοδότηση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μετά και τις νέες προσλήψεις οι εκκρεμούσες αιτήσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ. Μέχρι και τον Μάιο, είχαν υποβληθεί συνολικά 4.239 πολεοδομικές αιτήσεις και διεκπεραιώθηκαν 5.256, μειώνοντας δηλαδή τις εκκρεμούσες αιτήσεις κατά 1.017 υποθέσεις

Την ίδια ώρα έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης ανάπτυξης γης. Έχουν ήδη υλοποιηθεί 17 από τα 22 μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ενώ το επόμενο δεκαήμερο θα εφαρμοστούν και τα άλλα 8. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι την 1η Ιουλίου όλες οι αιτήσεις για πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ. Το προσωπικό έχει ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση του συστήματος.

Σαφώς καλύτερη από το υφιστάμενο σύστημα θεωρεί το υπουργείο εσωτερικών την προτεινόμενη μεταρρύθμιση αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι η ιδεατή. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εγκαινιάζει τον Σεπτέμβριο διάλογο με την νομοθετική εξουσία με στόχο την προώθηση νομοθετικών αλλαγών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στη λίστα του αρμόδιου υπουργού βρίσκεται η αλλαγή της πρόνοιας σύμφωνα με την οποία το 60% των εσόδων των ΕΟΑ από την έκδοση πολεοδομικών αδειών, θα παραχωρείται στους Δήμους ως χορηγία. Αν παραμείνει ως έχει θα δημιουργείται έλλειμα το οποίο φτάνει μέχρι και τα 12 εκατομμύρια ευρώ, και το οποίο φέτος θα καλύψει το κράτος. Το σενάριο που προκρίνει ο κύριος Ιωάννου και το επιτελείο του προνοεί την παραχώρηση ενός εφάπαξ ποσού ώστε να μην παρουσιάζεται αυτό το έλλειμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των αντιδημάρχων, με τις όποιες αλλαγές αποφασιστούν για το θέμα αυτό να τίθενται σε εφαρμογή  μετά τις εκλογές του 2029.

Στο μεταξύ την Παρασκευή, ο Υπουργός Εσωτερικών θα εκδώσει διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται ποιες άδειες θα συνεχίσουν να εκδίδονται από το τμήμα πολεοδομίας μετά την 1η Ιουλίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αφορούν σε μεγάλες και σύνθετες αναπτύξεις, σχολεία και νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια πηγή ανέφερε ότι με στόχο να αποφευχθεί η κατάχρηση εξουσίας από τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης ο Υπουργός Εσωτερικών θα ζητά κάθε μήνα την υποβολή έκθεσης από τους πέντε οργανισμούς η οποία θα αναφέρει πόσες άδειες θα παραχωρούνται κατά παρέκκλιση.