Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια

Στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στους 120 παράνομοι σκυβαλότοποι ενώ μόνο στην επαρχία Λευκωσίας η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε 45 παράνομους σκυβαλότοπους για να σβήσει φωτιές, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος την Τετάρτη, με τους Βουλευτές να ζητούν από τους αρμόδιους να αναλάβουν δράση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι στην Πάφο υπήρχε ένας σκυβαλότοπος στον οποίο, όπως ειπώθηκε και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, μια βδομάδα πριν είχε τεθεί φωτιά η οποία κατασβήστηκε και ακολούθησε ξανά νέα φωτιά που οδήγησε στην μεγάλη πυρκαγιά της Πάφου.  

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσαν τους Βουλευτές ότι υπάρχουν γύρω στους 120 τέτοιους παράνομους σκυβαλότοπους σε όλη την Κύπρο που είναι γνωστοί, με τον ίδιο να λέει ότι υπάρχουν αρκετοί που ισχυρίζονται -μεταξύ των οποίων και ο ίδιος – ότι είναι διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι. 

«Είναι ενα απαράδεκτο φαινόμενο», τόνισε προσθέτοντας πως δείχνει την ολική αποτυχία της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων και την έλλειψη οποιασδήποτε επιθεώρησης από οποιονδήποτε». Όπως εξήγησε σε σκυβαλότοπους όταν θάβονται φυσικά υλικά παράγεται ένα πολύ εύφλεκτο αέριο και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτοανάφλεξης.

Μιλώντας για τα «Πράσινα Σημεία» ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρά πράσινα σημεία μέσα στις πόλεις και στις κοινότητες που να δέχονται συγκεκριμένα υλικά» και αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή στη διαχείριση των αποβλήτων και να εξεταστούν τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διαχείριση των πυρκαγιών με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, την ελεγχόμενη βόσκηση, την εκπαίδευση των εθελοντών και τη βοήθεια που δίνεται στις κοινότητες για άμεση αντίδραση.

Διαχρονικό πρόβλημα

Για ένα διαχρονικό πρόβλημα μίλησε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου αναφερόμενη στις πυρκαγιές από σκυβαλότοπους, σημειώνοντας ότι οι ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στην Κύπρο απαιτούν την άμεση λήψη αποφάσεων. «Πρέπει να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια και τις μελέτες - για τις οποίες ακούσαμε πολλά σήμερα- στις πράξεις και στην εμπλοκή όλων των αρμόδιων κρατικών αρχών, αλλά και της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε.

Πρόσθεσε ότι εντός της Επιτροπής υπήρξε επίσημη παραδοχή από την Πυροσβεστική ότι πέντε μέρες πριν τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάφο υπήρξε φωτιά στον παράνομο σκυβαλότοπο. 

«Ενημερώθηκαν, λένε οι αρμόδιοι, αλλά κανένας δεν μπόρεσε να αλλάξει τα δεδομένα και είχαμε βεβαίως μετά από πέντε μέρες τη μεγάλη πυρκαγιά», είπε η κ. Ορφανίδου. Το πρόβλημα, συνέχισε, με τον σχηματισμό των παράνομων σκυβαλότοπων φαίνεται να διογκώθηκε από το 2019 και αφότου πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη, αλλά και του σκυβαλότοπου στο Βατί.

Επεσήμανε ότι απαιτείται ολιστική προσέγγιση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων, την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, εποπτείας και επιτήρησης και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Συμπλήρωσε ότι ένα από τα μέτρα που λέχθηκαν είναι και η νόμιμη εγκατάσταση καμερών σε προβληματικές τοποθεσίες. «Οφείλουμε να ξεκινήσουμε αμέσως όμως, έστω από τον απλό καθαρισμό των χώρων των σκυβαλότοπων για να προλάβουμε τυχόν νέες πυρκαγιές», κατέληξε.

«Μόνο στα λόγια η επιφυλακή»

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε από πλευράς του ότι εκείνο που διαπιστώθηκε εντός της Επιτροπής ήταν ότι παρά το γεγονός ότι πριν από κάποιους μήνες είχε εξεταστεί ξανά το θέμα και δόθηκαν διαβεβαιώσεις από όλα τα τμήματα ότι είναι σε επιφυλακή, εντούτοις φάνηκε ότι σε επιφυλακή ήταν μόνο στα λόγια. Επεσήμανε ότι υπήρξε αδράνεια και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη σημειώνοντας ότι υπάρχουν πέραν των 100 σκυβαλότοπων που είναι παράνομοι και θα έπρεπε να είχαν κλείσει από τον καιρό που η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωσε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος λέει ότι την ευθύνη την έχουν οι τοπικές αρχές με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ακόμη ότι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου συνεχίζει να καίγεται υπόγεια ένας παράνομος σκυβαλότοπος και να βγάζει στον αέρα διάφορες βλαβερές ουσίες, χωρίς όμως κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη, συμπληρώνοντας ότι «αυτό περίπου συνέβη και στο σκυβαλότοπο στην περιοχή της Πάφου όπου ξέσπασε η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά». Δήλωσε ότι υπήρξε ολιγωρία σημειώνοντας ότι «είναι θέμα χρόνου πότε κάποιος άλλος σκυβαλότοπος θα ξαναπάρει φωτιά και θα αρχίσει μια νέα πυρκαγιά».

Σύγχρονη Λερναία Ύδρα οι πυρκαγιές 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε από πλευράς του ότι οι πυρκαγιές είναι μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν το αντιληφθούμε ως κράτος, ως κοινωνία, ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει, και αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές». Δυστυχώς, πρόσθεσε, όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν αυτά που θα έπρεπε να γίνουν όσον αφορά την προστασία του ίδιου του περιβάλλοντος. «Δυστυχώς δεν καταφέραμε να έχουμε πτητικά μέσα, δεν καταφέραμε να βάλουμε κάμερες, δεν καταφέραμε να κλείσουμε σκυβαλότοπους και όλα αυτά δίνουν πρόσθετη αξία στην πυρκαγιά», είπε ο κ. Σαββίδης.

Ανέφερε επίσης, ότι από πλευράς Κυβέρνησης υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον για να βοηθηθούν οι πυρόπληκτοι που έχασαν την περιουσία τους, τα αρδευτικά και τις καλλιέργειές τους.