Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΤΡ

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ μετά και το διάταγμα κράτησης του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις τα επόμενα 24ωρα για την υπόθεση. 

Οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ αναμένεται να ληφθούν δεκάδες καταθέσεις όπως ακούστηκε και χθες στο δικαστήριο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιμανδρίτης είναι αντιμέτωπος σύμφωνα και με τις 44 σελίδες του όρκου που ανέγνωσε στο δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης  με 11 αδικήματα, ανάμεσα στα οποία σε σχέση με συνομωσία για καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, φορολογικά αδικήματα και άλλα.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει ενώπιον της κάποιες μαρτυρίες που φέρουν τον εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο να μην δηλώνει εισπράξεις που είχε η Μονή από διάφορες δραστηριότητες. Ανάμεσα στις κατηγορίες και το ζαχαροπλαστείο που λειτουργούσε στη Μονή και το ύψος του ποσού που φαίνεται να είναι κάπου στο ένα εκατομμύριο 137 χιλιάδες. Υπάρχουν μαρτυρίες που φέρουν τον Αρχιμανδρίτη να απέσπασε 70.000 ευρώ από τρίτα πρόσωπα, μισθούς και επίδομα αναπηρίας κάπου στις 32.000 ευρώ, ενώ φέρεται να μην δήλωσε τιμολόγια για ανέγερσης της Μονής ύψους 320.000.  Επίσης φέρεται το ποσό του χρηματοκιβωτίου να μην δηλώθηκε στο Φόρο Προστιθέμενης αξίας.

Με βάση και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του ζητήθηκε το διάταγμα κράτησης του γιατί υπήρχε ορατός κίνδυνος να επηρεάσει μάρτυρες, όπως ακούστηκε χθες στο δικαστήριο. Έναυσμα για να εκδοθεί αυτό το ένταλμα ήταν και η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας.

Η δικηγόρος του εν αργία Αρχιμανδρίτη η κ. Κλαίδη ανέφερε ότι το αίτημα είναι καταχρηστικό ενώ όπως είπε ο Αρχιμανδρίτης διεθεύτησε τις εκκρεμότητες του με το φόρο. 

 
Μαραθώνια νομική μάχη εντός του δικαστηρίου 

Οκτώ ώρες και 20 λεπτά  διήρκησε χθες η διαδικασία ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας για την προσωποκράτηση του εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριου σχετικά με οικονομικές υποθέσεις που αφορούν στο σκάνδαλο της Μονής οσίου Αβακούμ. Αφού ο δικαστής ανέφερε ότι έχει  ικανοποιηθεί ότι η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία, γιατί υπάρχει βάσιμος κίνδυνος επηρεασμού μαρτυριών έγκρινε το αίτημα των ανακριτών για οκταήμερη κράτηση του εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Σημειώνεται ότι, όλα άρχισαν δέκα λεπτά πριν τις δέκα το πρωί της Τρίτης, όταν μέλη της  Υποδιεύθυνσης Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν και συνέλαβαν τον εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο στην βάση εντάλματος σύλληψης το οποίο εκδόθηκε χθες λίγο μετά το μεσημέρι.

Τα αδικήματα φαίνεται να  έχουν διαπραχθεί από το 2020 μέχρι τις 26/04/2024. Υπενθυμίζεται πως οι έρευνες των ανακριτών επικεντρώνονται από τον περασμένο Μάρτιο στο χρηματοκιβώτιο που εντοπίστηκε σε κελί εντός της Μονής του Οσίου Αββακούμ και στο οποίο εντοπίστηκαν 807 χιλιάδες ευρώ και άλλα λεφτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και κάποια ακίνητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου 133 χιλιάδων είναι αδήλωτα εισοδήματα του Νεκτάριου. Πάντως προκάλεσε εντύπωση και η  πληροφορία που ακούστηκε ενώπιον δικαστηρίου  πως ο Νεκτάριος απέσπασε το επίδομα ψυχικά άρρωστου προσώπου ύψους 32.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου από τον ανακριτή της υπόθεσης ο λόγος που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης είναι η προκαταρκτική έκθεση του Τμήματος Φορολογίας σε σχέση με τον Νεκτάριο και ζητήματα που προκύπτουν. Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν και η στιχομυθία δύο φορές ανάμεσα  στον ανακριτή και στην ομάδα των δικηγόρων  του Νεκτάριου  γύρο από τον πιθανό επηρεασμό μαρτύρων.

Στο κεφάλαιο αυτό φαίνεται οι πληροφορίες των ανακριτών να κάνουν λόγο για μια γυναίκα ένα αλλοδαπό άνδρα και την μητέρα ενός μοναχού.

Ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε και στην μαρτυρία του τεχνικού που τοποθέτησε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησής στην Μονή.  Αυτό είχε λειτουργήσει από τις αρχές του 2023, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, η εγκατάσταση του οποίου έγινε μετά από οδηγίες και έγκριση του Μητροπολίτη Ταμασού.

Αρχές Σεπτεμβρίου ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία την εγκατάσταση τριών καμερών εσωτερικά των γραφείων, οι οποίες κατέγραφαν  εικόνα και ήχο και το κόστος το πλήρωσε ο ίδιος. Επίσης σύμφωνα με την μαρτυρία λίγες μέρες πριν το τέλος του 2023 ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος του ζήτησε να προβεί στη διαγραφή των δεδομένων που είχαν καταγραφεί στο σύστημα παρακολούθησης.