Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θξυτ

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ενάντια στη ρητορική μίσους, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου μαζί με την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την Ένωση Συντακτών Κύπρου συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: Η δύναμη των λέξεων! Αναγνώριση και Αντιμετώπιση της Ρητορικής Μίσους.

Μιχάλης Βορκας – Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

«Είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τη ρητορική μίσους. Η εκπαίδευση και η διαρκής επιμόρφωση αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια πρόληψης».

Έλλη Κοτζιαμάνη – Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

«Ζούμε σε μία εποχή όπου η εξουσία της ρητορικής την οποία ανά τους αιώνες έχουν αναλύσει σπουδαίοι λόγιοι αποκτά νέες μορφές. Υπό την μορφή του μίσους όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται, θέτει υπό το μικροσκόπιο της αμφισβήτησης όχι μόνο το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά εμείς θεωρούμε και τον δημοσιογραφικό λόγο».

Γιώργος Φράγκος – Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου

«Για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε την ρητορική μίσους πρέπει να αναλύσουμε από που εκπορεύεται. Και πρωτίστως εκπορεύεται μέσα από πολιτικά μα και δημοσιογραφικά στερεότυπα και κλισέ».

Σε πάνελ με κύρια ομιλήτρια την καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Λίνα Παπαδοπούλου και με συμμετέχοντες τους Χριστόφορο Χριστοφή, Ετινόσα Ερεβμπενάζιε, Κατερίνα Νικολάου και Κατερίνα Αθηαινίτη, συζητήθηκαν τα όρια που χωρίζουν την Ελευθερία της έκφρασης με τη ρητορική μίσους

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την ευθύνη και υπεύθυνη στάση που πρέπει να τηρούν απέναντι στην Ρητορική μίσους τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αλίκη – Δράκου – Επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνη ποικιλομορφίας, ισότητας και ενσωμάτωσης Cyta

«Στην Cyta πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι ένα ισχυρό εργαλείο διαμόρφωσης της συλλογικής, κοινωνικής συνείδησης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους».

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Cyta.