Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΤΡ

Οκτώ ώρες και 20 λεπτά  διήρκησε η διαδικασία ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας για την προσωποκράτηση του εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριου σχετικά με οικονομικές υποθέσεις που αφορούν στο σκάνδαλο της Μονής οσίου Αβακούμ. Αφού ο δικαστής ανέφερε ότι έχει  ικανοποιηθεί ότι η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία, γιατί υπάρχει βάσιμος κίνδυνος επηρεασμού μαρτυριών έγκρινε το αίτημα των ανακριτών για οκταήμερη κράτηση του εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Σημειώνεται ότι, όλα άρχισαν δέκα λεπτά πριν τις δέκα το πρωί όταν μέλη της  Υποδιεύθυνσης Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν και συνέλαβαν τον εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο στην βάση εντάλματος σύλληψης το οποίο εκδόθηκε χθες λίγο μετά το μεσημέρι.

Οι ανακριτές φόρεσαν χειροπέδες στον εν αργία Αρχιμανδρίτη ο οποίος είναι αντιμέτωπος σύμφωνα και με τις 44 σελίδες του όρκου που ανέγνωσε στο δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης  με 11 αδικήματα,  ανάμεσα στα οποία σε σχέση με συνομωσία για καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, φορολογικά αδικήματα και άλλα.

Τα αδικήματα φαίνεται να  έχουν διαπραχθεί από το 2020 μέχρι τις 26/04/2024. Υπενθυμίζεται πως οι έρευνες των ανακριτών επικεντρώνονται από τον περασμένο Μάρτιο στο χρηματοκιβώτιο που εντοπίστηκε σε κελί εντός της Μονής του Οσίου Αββακούμ και στο οποίο εντοπίστηκαν 807 χιλιάδες ευρώ και άλλα λεφτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και κάποια ακίνητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου 133 χιλιάδων είναι αδήλωτα εισοδήματα του Νεκτάριου. Πάντως προκάλεσε εντύπωση και η  πληροφορία που ακούστηκε ενώπιον δικαστηρίου  πως ο Νεκτάριος απέσπασε το επίδομα ψυχικά άρρωστου προσώπου ύψους 32.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου από τον ανακριτή της υπόθεσης ο λόγος που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης είναι η προκαταρκτική έκθεση του Τμήματος Φορολογίας σε σχέση με τον Νεκτάριο και ζητήματα που προκύπτουν. Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν και η στιχομυθία δύο φορές ανάμεσα  στον ανακριτή και στην ομάδα των δικηγόρων  του Νεκτάριου  γύρο από τον πιθανό επηρεασμό μαρτύρων.

Στο κεφάλαιο αυτό φαίνεται οι πληροφορίες των ανακριτών να κάνουν λόγο για μια γυναίκα ένα αλλοδαπό άνδρα και την μητέρα ενός μοναχού.

Ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε και στην μαρτυρία του τεχνικού που τοποθέτησε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησής στην Μονή.  Αυτό είχε λειτουργήσει από τις αρχές του 2023, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, η εγκατάσταση του οποίου έγινε μετά από οδηγίες και έγκριση του Μητροπολίτη Ταμασού. Αρχές Σεπτεμβρίου ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία την εγκατάσταση τριών καμερών εσωτερικά των γραφείων, οι οποίες κατέγραφαν  εικόνα και ήχο και το κόστος το πλήρωσε ο ίδιος. Επίσης σύμφωνα με την μαρτυρία λίγες μέρες πριν το τέλος του 2023 ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος του ζήτησε να προβεί στη διαγραφή των δεδομένων που είχαν καταγραφεί στο σύστημα παρακολούθησης.

Και ενώ όλα αυτά  γίνονταν στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσε νέα σύσκεψη των ανακριτών που εξετάζουν την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ η οποία αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κύριος Σαββίδης.

Γιώργος Σαββίδης – Γενικός Εισαγγελέας

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη για να δούμε πώς ακριβώς προχωρούν και πόσο κοντά βρίσκονται στη συμπλήρωση της υπόθεσης. Νέα στοιχεία προκύπτουν από τις έρευνες, και  η εν λόγω συνάντηση θα γίνει για σκοπούς ενημέρωσης της Νομικής Υπηρεσίας και καθοδήγησης, στον βαθμό που χρειάζεται, για τις περαιτέρω ενέργειες.

Στο μεταξύ σε ότι αφορά στο  εκκλησιαστικό κομμάτι αυτή την στιγμή συντάσσετε  το πόρισμα και είναι θέμα 24ωρων να παραδοθεί στο εξαμελές συνοδικό δικαστήριο και ακολούθως να υπάρξουν και ανακοινώσεις.