Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οδηγίες έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδιάς ως προς την διόρθωση του γραπτού μαθηματικών κατεύθυνσης στις Παγκύπριες εξετάσεις, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, καθησυχάζοντας πως αν το γραπτό ήταν όντως δύσκολο για όλους, τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιου είδος κυρώσεις, για θεματοθέτες που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι η Αθηνά Μιχαηλίδου, τόνισε ότι το γραπτό ήταν μιας ιδιαίτερα ψηλής δυσκολίας, και αυτός δεν είναι ο στόχος των εξετάσεων.  

Οι οδηγίες που είχαν δοθεί εκ των προτέρων ήταν να βοηθηθούν τα παιδιά και υπάρχει ένας διαβαθμισμένος βαθμός δυσκολίας, ενώ όπως πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου, η ομάδα των θεματοθετών, που η άποψη τους ήταν σύμφωνη, θεώρησε ότι είναι ένα καλό γραπτό.  Η ομάδα των θεματοθετών αποτελείται από ένα επιθεωρητή, καθηγητές που διδάσκουν στην Γ Λυκείου και ένας μαθηματικός, ενώ μετά το δοκίμιο το βλέπει και ένας «reviewer».  

«Να υπάρχουν κάποιου είδους κυρώσεις»

«Το πιο σημαντικό είναι αν μιλήσουμε για μέτρα παρακάτω να υπάρχουν κάποιου είδους κυρώσεις», τόνισε η υπουργός. Ήδη μόλις ολοκληρωθούν οι παγκύπριες, θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη που θα συζητηθούν και αυτά τα μέτρα βελτίωσης τόσο του θεσμού της διόρθωσης, όσο και της θεματοθέτησης. 

Ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά μελλοντικά, θα πρέπει οι θεματοθέτες να είναι έμπειροι, να έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ είπε η Υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι είχαν καταργηθεί κάποια κίνητρα τα οποία θα πρέπει να ξανασυζητηθούν. «Δεν γίνεται κάθε χρόνο να έχουμε αυτά τα φαινόμενα» υπογράμμισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ως κύρωση το να μην μπορεί κάποιος θεματοθέτης να ξανασυμμετάσχει σε διαδικασία. 

Έκκληση σε γονείς αλλά και ευρύτερα εάν έχει περιπέσει στην αντίληψή τους ή έχουν σίγουρη πληροφόρηση που αφορά σε θεματοθέτες οι οποίοι παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, να προσφεύγουν στο Υπουργείο Παιδείας, απήυθυνε νωρίτερα η κ. Μιχαηλίδου.

«Αν το γραπτό ήταν όντως δύσκολο για όλους, τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας»

Αν πολλοί μαθητές δεν άγγιξαν μια άσκηση, αυτή είτε αφαιρείται είτε ο βαθμός σημασίας της στον υπόλοιπο βαθμό, αλλάζει, εξήγησε. «Είναι μια διαδικασία στατιστικής επεξεργασίας, η επεξεργασία είναι προς όφελος του μαθητή», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. «Αν το γραπτό ήταν όντως δύσκολο για όλους, τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας διότι μέσα από την στατιστική επεξεργασία φαίνεται και ο βαθμός δυσκολίας της κάθε ερώτησης και του κάθε υποερωτήματος ξεχωριστά, κυρίως όμως, και είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, φαίνεται και ο βαθμός διάκρισης της κάθε ερώτησης», ανέφερε σε δηλώσεις της στο περιθώριο διάσκεψης τύπου.

Κληθείσα να σχολιάσει πως το γραπτό περιείχε άσκηση που ήταν στις εξετάσεις διορισίμων καθηγητών το 2019, η κ. Μιχαηλίδου, εξήγησε ότι σε εκείνες τις εξετάσεις επιβάλλεται να υπάρχουν και ασκήσεις από τα βιβλία των παιδιών, και η συγκεκριμένη άσκηση προερχόταν από το βιβλίο των παιδιών.  

Οι πρώτες ενδείξεις θα διαφανούν την επόμενη βδομάδα όπως είπε η Υπουργός, ενώ αναμένεται να ληφθούν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα ώστε να τοποθετηθούν.

Κλιματιστικά στα σχολεία

Την ίδια ώρα που συζητιέται η εγκατάσταση των κλιματιστικών στις τάξεις, πανεπιστημιακή έρευνα του Εργαστηρίου «Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτηρίων», της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέδειξε ότι με την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, τα κλιματιστικά θα συμβάλουν περισσότερο στο ανθυγιεινό περιβάλλον που υπάρχει στις τάξεις, καθώς μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα του αέρα δεν είναι καθόλου καλή εντός των σχολικών αιθουσών όπου εκεί συγκεντρώνονται πολύ υψηλές και ανησυχητικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.  

Κληθείσα να σχολιάσει η κ. Μιχαηλίδου την συγκεκριμένη έρευνα, ξεκαθάρισε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε σύσκεψη ειδικά για αυτό το θέμα.  

Η μελέτη ήταν ξεκάθαρη, και απόλυτα σεβαστή, όπως ανέφερε. «Όμως με τις αλλαγές στην θερμοκρασία και την κλιματική αλλαγή, δεν είναι αρκετό» να έχουν ανοικτά παράθυρα ή ανεμιστήρες. Τόνισε πως θα γίνει ένας «συνδυασμός»

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα πλείστα σχολεία έχουν ανεμιστήρες, ενώ αν κάποιο δεν έχει θα πρέπει να ενημερώσει την σχολική εφορεία, καθώς είναι υποχρέωση της.