Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηγουμενος νεκταριος δικηγοροι

Άρχισε ξανά η διαδικασία μετά το διάλειμμα για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Στο πρώτο μέρος της διαδικασίας, ένορκη δήλωση έδωσε ο Αστυφύλακας Παναγιώτη Παναγιώτου, υποβάλλοντας το αίτημα προσωποκράτησης.

Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες προέκυψαν νέα στοιχεία και δεδομένα, ενώ την Παρασκευή παραλήφθηκε και η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας για την υπόθεση. Σημείωσε ότι εν όψει των πιο πάνω και του γεγονότος ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία για άλλα αδικήματα, για τα οποία θα ανακριθούν άλλα πρόσωπα, ζητείται η προσωποκράτηση του υπόπτου.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του εν αργία Αρχιμανδρίτη Ανδριάνα Κλαϊδή και Νικόλαος Κουλούρης, ζήτησαν αναβολή της διαδικασίας μέχρι αύριο, λόγω του όγκου του υλικού και της ενόρκου δήλωσης. Όπως είπαν, παράκληση της υπεράσπισης είναι να συνεχιστεί αύριο η αντεξέταση του αστυφύλακα, με τον ύποπτο να παραμένει υπό κράτηση.

O δικαστής ενέκρινε αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης για διάλειμμα δύο ωρών, προκειμένου να διερευνήσουν τον ισχυρισμό ότι ο ύποπτος προσπάθησε να προσεγγίσει μάρτυρες.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει

Εναντίον του διερευνώνται έντεκα αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά τα έτη 2020-2024. Μεταξύ άλλων πρόκειται για αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση, πλαστογραφίας, κλοπής από αντιπρόσωπο, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπής, παράνομης κατοχής περιουσίας, ψευδούς φορολογικής δήλωσης και παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα που έχουν βρει οι ανακριτές έχουν αγγίξει τα 1.100.000 ευρώ. Πέρα από τις 807.000 ευρώ που εντοπίστηκαν στα χρηματοκιβώτια, οι 300 περίπου χιλιάδες έχουν εντοπιστεί σε προσωπικούς λογαριασμούς, ή του αρχιμανδρίτη ή και άλλων που ήταν στην Μονή.

Ο εν αργία αρχιμανδρίτης οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου στις 10:50, για να εκδοθεί η προσωποκράτηση του.

Συγκεκριμένη μαρτυρία «καίει» τον Αρχιμανδρίτη

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Αντρέου,μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι, εναντίον του 37χρονου αρχιμανδρίτη εξασφαλίστηκε μαρτυρία. «Μετά από τις εξετάσεις που έχουν γίνει  και την έρευνα γίνεται αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλιστεί μαρτυρία, συγκεκριμένη μαρτυρία, εναντίον του 37χρονυο» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Ως εκ τούτου, εμείς προχωρούμε στην διερεύνηση σε σχέση με τα αδικήματα για τα οποία έχει συλληφθεί αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκεκριμένη ποινική έρευνα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου. Κληθείς να σχολιάσει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων ο κ. Ανδρέου, εξήγησε ότι έχει «σχέση με χρήματα που έχουν εντοπιστεί αλλά και με άλλες δραστηριότητες του». 

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων ο κ . Ανδρέου, εφόσον εξασφαλιστεί μαρτυρία, καθώς όπως εξήγησε «οι συλλήψεις που γίνονται έχουν σχέση με τις μαρτυρίες τις οποίες εξασφαλίζονται».

Θέμα 24ώρων το πόρισμα της Ανακριτικής - Θα επηρεάσει η σύλληψη το πόρισμα;

Θέμα 24ώρων είναι να παραδοθεί το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής στο Συνοδικό Δικαστήριο, που εξετάζει την εκκλησιαστική πτυχή της υπόθεσης, όπως ανέφερε ο Χριστάκης Ευσταθίου Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων στο Μέρα Μεσημέρι. 

Το ανακριτικό έργο ολοκληρώθηκε, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Νεκτάριος «σίγουρα επιμετρούνται και έρχονται να προστεθούν στα όσα θα προκύψουν ως τελικό πόρισμα». 

«Μπορεί να υποβοηθήσει στο να ληφθεί η τελική απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου.

«Νόμιζαν ότι είναι υπεράνω του νόμου - Βρίσκονται εκτεθειμένοι και μαζί τους διασύρεται και η εκκλησία»

Με βεβαιότητα ανέφερε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού ότι τα αδικήματα θα ληφθούν υπόψη στα πλαίσια του πορίσματος, καθώς πρόκειται για σοβαρά οικονομικά αδικήματα. 

«Νόμιζαν ότι είναι υπεράνω του νόμου, ότι μπορούν ελεύθερα να κάνουν πράγματα που νομίζουν αυτοί ότι έπρεπε να γίνουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους θέματα νομοθεσίας, και τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι και μαζί τους διασύρεται και η εκκλησία», υπογράμμισε.