Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθλ

Οι μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού είχαν γνωστοποιήσει την ηγεσία της μεραρχίας που ήταν αρμόδια για την μεθόριο Ισραήλ-Γάζας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο της Χαμάς να πραγματοποιήσει επίθεση κατά των ισραηλινών οικισμών και κωμοπόλεων της περιοχής σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Η είδηση προκύπτει από σχετικό έγγραφο που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, στην έγγραφη αναφορά του τμήματος μυστικών υπηρεσιών της «Μεραρχίας Γάζας» του ισραηλινού στρατού, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου 2023 και θέμα «Λεπτομερής άσκηση ολομέτωπης επίθεσης», περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια κάθε στάδιο πολλών ασκήσεων ετοιμότητας που εφήρμοζαν επίλεκτες ένοπλες δυνάμεις της Χαμάς.

Τα σενάρια των ασκήσεων περιλάμβαναν κατάληψη ισραηλινών στρατιωτικών προκεχωρημένων φυλακίων και μονάδων, απαγωγή στρατιωτών και πολιτών, ως επίσης και δέσμη οδηγιών για τον τρόπο εγκλωβισμού και κράτησης των απαχθέντων εντός της Λωρίδας της Γάζας, ως επίσης και με ποιόν τρόπο και υπό ποίες προϋποθέσεις θα εκτελούνταν σε περίπτωση θα κρινόταν απαραίτητο.

Στο πρώτο μέρος της υπηρεσιακής αναφοράς παραθέτονταν λεπτομέρειες για την ώρα έναρξης και τα στάδια των ασκήσεων προετοιμασίας της Χαμάς, ενώ παράλληλα εκτίθενται λεπτομέρειες για δημιουργία πεδίων άσκησης των ενόπλων της οργάνωσης, όπου μάλιστα είχαν ανοικοδομηθεί μακέτες προσομοίωσης που αναπαρίσταναν εγκαταστάσεις κοντινών προκεχωρημένων φυλακίων του ισραηλινού στρατού.

Μάλιστα, οι ασκήσεις ετοιμότητας ήταν τόσο λεπτομερείς, με τους ενόπλους της οργάνωσης να εξασκούνται σε τέσσερεις διαφορετικές ομάδες, με κάθε μια τους να προετοιμάζεται στον τρόπο κατάληψης τεσσάρων διαφορετικών παρακείμενων ισραηλινών φυλακίων και μονάδων.

Πέραν από τον έλεγχο των στρατιωτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού περιέγραφε λεπτομερώς το σενάριο των ασκήσεων της Χαμάς με στόχο την απαγωγή 200 έως 250 Ισραηλινών, στρατιωτών και πολιτών, και την μετέπειτα μεταφορά και αιχμαλωσία τους εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Στο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού περιέχονται οι λεπτομερείς οδηγίες της οργάνωσης Χαμάς προς τους ενόπλους της σχετικά με τον τρόπο επίθεσης και κατάληψης των ισραηλινών στρατιωτικών μονάδων, ορίζοντας ξεχωριστές μεθόδους δράσης για τις διάφορες εγκαταστάσεις κάθε στρατοπέδου, από τις αποθήκες οπλισμού μέχρι τις συναγωγές και τους κοιτώνες των στρατιωτών.

Στο έγγραφο επισημαινόταν ότι στις γραπτές οδηγίες των ασκήσεων που συνέταξε η Χαμάς περιεχόταν η αυστηρή εντολή προς τους ενόπλους της, μετά το πέρας των επιθέσεών τους στους ισραηλινούς στόχους, να μην αφήσουν κανένα έγγραφο που θα είχαν τυχόν μαζί τους με οδηγίες για το τι έπρεπε να πράξουν, προκειμένου να μην γνωστοποιηθούν στους Ισραηλινούς απόρρητες πληροφορίες για τον τρόπο δράσης και προετοιμασίας τους.

Όπως μετέδωσε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές προσκείμενες στον στρατό, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης αναλυτικής έκθεσης είχε λάβει γνώση τουλάχιστον η ηγεσία της «Μεραρχίας Γάζας» του ισραηλινού στρατού, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ότι το έγγραφο αυτό να είχε προωθηθεί και σε ανώτερα ή ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, πολύ πριν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Το ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι κανένας δεν κινητοποιήθηκε άμεσα για να προλάβει το σχέδιο επίθεσης που προετοίμαζε εκείνη την περίοδο η οργάνωση Χαμάς».    

Σε δύο εβδομάδες πρόκειται να κατατεθεί το πρώτο σχέδιο πορίσματος της ένορκης διοικητικής εξέτασης, η διενέργεια της οποίας διατάχθηκε από το αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγο Χέρτσι Χαλέβι. Η ένορκη διοικητική εξέταση εξετάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας και την ύπαρξη ευθυνών για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Η ένορκη διοικητική έρευνα καλείται να εξετάσει το χρονικό διάστημα από τους  πρώτους μήνες του 2018 και έως και τις 10 Οκτωβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία ο ισραηλινός στρατός ανακατέλαβε τα εδάφη που είχε θέσει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς από τις 7 έως τις 10/10/23, καλύπτοντας ακτίνα έως και 20 χιλιομέτρων από την οριογραμμή Ισραήλ-Γάζας και εντός της ισραηλινής επικράτειας.

Στις 22 Απριλίου 2024 παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, υποστράτηγος Ααρών Χαλίβα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι φέρει ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας του να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Τα στοιχεία και το περιεχόμενο του υπηρεσιακού εγγράφου, που δημοσιοποίησε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση δεν σχολιάστηκε από κανέναν ισραηλινό κρατικό ή κυβερνητικό αξιωματούχο.