Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΛΟΑΤΚΙ

Ραγδαία αύξηση των επιθέσεων, της ρητορικής μίσους και του εκφοβισμού, καταγγέλλουν ότι δέχονται άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Τα υβριστικά μηνύματα αποτελούν δυστυχώς καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα όμως σε συγκεκριμένες κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Λάρνακας όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο, όπως καταγγέλλουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης ACCEPT, Στέφανο Ευαγγελίδη, τρανς γυναίκα δέχεται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις από συγκεκριμένες ομάδες κατοίκων της περιοχής της, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, την βρίζουν την χτυπούν, ενώ έκαναν και γκράφιτι έξω από το σπίτι της γράφοντας «να πεθάνεις» και άλλα παρόμοια.  

Ο εκπρόσωπος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας επέκρινε και τη στάση που τηρεί η Αστυνομία, αφού όπως ανέφερε δεν παρεμβαίνει για να προστατεύσει το συγκεκριμένο άτομο.
«Είναι καιρός να μπουν κάτω στο χαρτί, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής. Ασυγχώρητη είναι η ρητορική μίσους, η ρητορική εκφοβισμού και δεν είναι αρκετό να λέμε, μα περάσαμε νομοθεσίες για την ρητορική μίσους, το ζήτημα είναι πως εφαρμόζουμε όλες αυτές τις νομοθεσίες.», επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Οι καταγγελίες έγιναν στο περιθώριο της συζήτησης της έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την  κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως το 70% αποφεύγουν να αναφέρουν στην εργασία τους τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, εάν δεν είναι ετερόφυλοι, ενώ το 37% καταγγέλλουν ότι δέχονται διακρίσεις και το 52% ότι παρενοχλήθηκαν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε πως η ετοιμασία της εθνικής στρατηγικής θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024.