Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στη Ράφα και τη νότια Γάζα παρά την ανακοίνωση χθες του ισραηλινού στρατού για τακτικές παύσεις στις επιχειρήσεις του προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Όσλο ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε χθες τα σχέδια που ανακοίνωσε ο στρατός για καθημερινές παύσεις στις επιχειρήσεις κατά μήκος ενός εκ των κύριων οδών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Λαζαρινί, Γενικός Επίτροπος της UNRWA, του βασικού οργανισμού που παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει παύση στις εχθροπραξίες.

«Έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι ελήφθη μια τέτοια απόφαση, αλλά το πολιτικό επίπεδο λέει ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Λαζαρινί σε συνέντευξη Τύπου.

«Άρα για την ώρα, μπορώ να σας πω ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στη Ράφα και στη νότια Γάζα. Και ότι επιχειρησιακά, τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν τις στοχευμένες επιχειρήσεις, βασισμένες σε στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, στην περιοχή της Ράφα.

Ο στρατός ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ημερήσιες παύσεις από τις 08.00 έως τις 19.00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου) στην περιοχή από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, στο νότιο Ισραήλ, έως τον δρόμο Σάλαχ αλ-Ντιν και βορειότερα. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι οι κανονικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στη Ράφα.

Στο μεταξύ, κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται σήμερα βαθύτερα σε κεντρικές και δυτικές περιοχές της Ράφα, εν μέσω σφοδρών χερσαίων και αεροπορικών πυρών.

Ένοπλες ομάδες υπό τη Χαμάς μάχονται στον καταυλισμό Αλ-Σαμπούρα στην καρδιά της Ράφα, σύμφωνα με μαχητές και κατοίκους, που ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς.

Ο Λαζαρινί δήλωσε στη συνέχεια στο Reuters ότι η UNRWA έλαβε ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό ότι θα υπάρξει παύση, αλλά ότι αυτή ήταν μόνο στα αγγλικά, όχι σε άλλη γλώσσα, και ότι σύντομα ακολούθησε δήλωση της Κυβέρνησης που έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία αυτή.

«Για την ώρα, δεν βλέπω τίποτα που θα μπορούσε να συνιστά παύση», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο Νορβηγός Υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες, επικαλούμενος την έλλειψη χρηματοδότησης, τη συνεχιζόμενη βία και το γεγονός ότι μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι δεν επιτρέπεται να εργαστούν στο Ισραήλ.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Παλαιστινιακή Αρχή, με την οποία εργαζόμαστε στενά, μας προειδοποιεί ότι ίσως καταρρεύσουν αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Μπαρθ Άιντε στο Reuters.

Η Νορβηγία προεδρεύει της ομάδας διεθνών δωρητών προς τους Παλαιστινίους και είναι υποστηρικτής της Παλαιστινιακής Αρχής.