Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ouy8

Μια μάστιγα του καλοκαιριού που κρατά πολλά χρόνια. Οι ευθύνες πάνε κι έρχονται κάθε φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά, με τους αρμόδιους να αναζητούν τους "ενόχους" με μόνη σίγουρη αλήθεια την ανυπολόγιστη καταστροφή των δασών μας, και τις υλικές ζημιές που προκαλούνται, αλλά και το ανθρώπινο δράμα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική τα ευρήματα δείχνουν ως αιτία της πυρκαγιάς, βραχυκύκλωμα το οποίο προκλήθηκε σε ασφαλιοθήκη μετασχηματιστή της Αρχής Ηλεκτρισμού. Και όπως δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Αντρέας Κεττής, ετοιμάζεται έκθεση που θα τεκμηριώνει τα ευρήματα ομάδας διερευνητών, για να παραδοθεί στην αστυνομία.

Ανδρέας Κεττής  - Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

«Δημιουργήθηκε όπως φαίνεται, όπως εκτιμάται, ηλεκτρικό τόξο, ανάφλεξη, έκρηξη, ωστικό κύμα, με αποκοπή του ξύλινου πασσάλου της Α.Η.Κ που βρισκόταν εκεί σε δύο σημεία. Από την έκρηξη, φαίνεται να  εκτινάχθηκαν πυρακτωμένα μέταλλα, τεμάχια και καλώδια της ασφαλιοθήκης και ανάφλεξαν την ξηρή εύφλεκτη ύλη που υπήρχε στην περίμετρο της ηλεκτρικής υποδομής, του πασσάλου, του μετασχηματιστή και της ασφαλιοθήκης».

Και επισημαίνει ότι στην ομάδα, μετείχαν ερευνητές πιστοποιημένοι με εκπαίδευση στο εξωτερικό για αγροτοδασικές πυρκαγιές και πυρκαγιές κτηριακών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, με επικεφαλής τον Αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο,

Έρευνα όμως διεξάγει και η Αρχή Ηλεκτρισμού με ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, όπως δηλώνει στον ΑΝΤ1, η εκπρόσωπος τύπου Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Χριστίνα Παπαδοπούλου – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΗΚ

«Ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα διεξάγει την έρευνα του και τότε θα έχουμε το πόρισμα που θα καταδείξει κατά πόσον η συγκεκριμένη συσκευή, δηλαδή ο συγκεκριμένος μετασχηματιστής, υπέστη οποιαδήποτε βλάβη, καθώς ήταν σε λειτουργία. Οποτεδήποτε υπάρξει πρόβλημα, αμέσως ανοίγουν οι ασφάλειες και διακόπτεται η παροχή ρεύματος. Εντούτοις υπήρχε ρεύμα σε όλη την περιοχή. Η ΑΗΚ όπως σε κάθε περίπτωση, ερευνά τις αιτίες της κάθε πυρκαγιάς και όταν καταλήξει, σε ασφαλή συμπεράσματα θα λειτουργήσει με υπευθυνότητα και διαφάνεια»

Ο ύποπτος μετασχηματιστής έχει μεταφερθεί στον αστυνομικό σταθμό Παλαιχωρίου, όπου και θα εξεταστεί από ειδικούς, ενώ συνεργεία της ΑΗΚ ευρίσκονται από χθες το βράδυ στο Φαρμακά για αποκατάσταση των ζημιών και της ηλεκτροδότησης

Ανδρέας Παλλης – Μηχανικός Δικτύου ΑΗΚ

«Τα προβλήματα μας δεν είναι μόνο οι στύλλοι που έχουν καεί, αλλά έχουμε αρκετά μεγάλες δύσβατες περιοχές, στις οποίες χρειάζονται διάφορα άλλα μέσα για να ανοίξουν δρόμους και να τοποθετηθούν ξανά οι πασάλλοι».

Ευάγγελος Αναστασιάδης – Αναπληρωτής Διευθυντής Διανομής

«Έχουν δημιουργηθεί βλάβες σε δύο χωριά, στον Φαρμακά και στο Καμπί, τις οποίες αποκαταστήσαμε ψες με γεννήτριες. Έχουν δημιουργηθεί ζημίες στο δίκτυο της μέσης τάσης, σε πασσάλους και έχουμε ζημιές σε δύο transformers (μετασχηματιστές) που είναι πάνω σε δύο στύλλους».