Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Χρέος μας είναι να τιμούμε τους πεσόντες και τους αγνοουμένους, με σεβασμό, όπως τους αρμόζει, υποσχόμενοι να παραμείνει η μνήμη τους αιώνια, και κρατώντας άσβεστη τη φλόγα του πόθου για επιστροφή, ανέφερε την Κυριακή η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους.

Η κ. Αριστοτέλους εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο σε εκδήλωση μνήμης και τιμής πεσόντων και αγνοουμένων των κοινοτήτων Μάσαρη και Φιλιάς, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα.

Όπως ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, πρόκειται για δεκαέξι ανθρώπους, που είτε τα ίχνη τους χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, είτε η τύχη τους αγνοείται, με κάποιους εξ αυτών να έχουν εντοπιστεί και διακριβωθεί, μέσα από τα προγράμματα ταυτοποίησης των αγνοουμένων.

«Η απόδοση των οφειλόμενων τιμών, για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, αποτελεί το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε ως πολιτεία», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Αριστοτέλους και συμπλήρωσε: "Δεν είναι υποχρέωση, αλλά χρέος μας και παράλληλα υπόσχεση, όχι μόνο προς τα ίδια τα θύματα, αλλά και προς τις οικογένειες τους, που για μισό αιώνα ζουν με τις συνέπειες της εισβολής. Ειδικά για έναν λαό που εξακολουθεί να βιώνει την κατοχή και τις ολέθριες συνέπειές της".

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων αναφέρθηκε στο ιστορικό των κληρωτών και εφέδρων, αλλά και στο μεγαλείο της οικογένειας Ορφανίδη, μιας οικογένειας, που, όπως είπε, «κυριολεκτικά ξεκληρίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Η κ. Αριστοτέλους τόνισε πως μέσα από την ιστορία της της οικογένειας Ορφανίδη, της θυσίας των εφέδρων κληρωτών της Φιλιάς και του Μάσαρη, των ηλικιωμένων γυναικών που δεν σεβάστηκαν οι εισβολείς, αντλούμε διδάγματα.

«Διδάγματα που μέσα από τις στάχτες του όλεθρου και της καταστροφής, που σκόρπισαν στην Κύπρο το 1974, μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο ώριμους και πιο αποφασισμένους. Αποφασισμένους, για να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και ταυτόχρονα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

«Η δική μας υπόσχεση», είπε, «είναι πως, όπως είναι και ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης που επέλεξαν οι διοργανωτές, τους οποίους συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία, θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τους πεσόντες και τους αγνοουμένους μας».

"Αυτούς που αποτελούν φάρο για τις νεότερες γενιές και για όλους εμάς. Αυτούς τους ανθρώπους που παρέμειναν στα χωριά τους, στον τόπο που γεννήθηκαν για να φυλάξουν Θερμοπύλες βιώνοντας από πρώτο χέρι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους τούρκους εισβολείς. Το χρέος μας είναι να τους τιμούμε, με σεβασμό, όπως τους αρμόζει, υποσχόμενοι να παραμείνει η μνήμη τους αιώνια, και κρατώντας άσβεστη τη φλόγα του πόθου για επιστροφή", κατέληξε.