Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Βελτιωμένη και σαφώς καλύτερη η σημερινή μέρα παρά το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί την Κύπρο.

Αν και κατά την διάρκεια της μέρας βρισκόταν σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, ο υδράργυρος ήταν αισθητά πιο κάτω, από το 45αρι που καταγράφηκε χθες.

«Οι θερμοκρασίες σήμερα έχουν πέσει έχουμε φτάσει του 41 βαθμούς στο εσωτερικό, στα παράλια οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 30-38 βαθμούς », ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογία Φίλλιπος Τύμβιος.

Ακόμη πιο χαμηλά θέλουν την θερμοκρασία οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για τις επόμενες μέρες.

«θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό 31 στα νότια και τα δυτικά παράλια 35 στα νότια παράλια 33 στα ανατολικά και  28 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά», δήλωσε ο κ. Τύμβιος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, είναι πρωτόγνωρες για μήνα Ιούνιο καθώς οι 45,3 βαθμοί που καταγράφηκαν χθες στον Αστρομερίτη αποτελούν ρεκόρ.

«Οι μέσες θερμοκρασίες για τον μήνα Ιούνιο φαίνεται εξαιρετικά υψηλές και θα ξεπεράσουν οποιοδήποτε άλλο προηγούμενο», πρόσθεσε ο κ. Τύμβιος.

Λόγω υψηλών θερμοκρασιών αυξήθηκε και η προσέλευση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, ενώ χθες είχαμε και το θάνατο γυναίκας ενενήντα-ενός ετών στη Λευκωσία από θερμοπληξία. 

«Έχουμε μια αυξημένη επισκεψιμότητα με ασθενείς με συμπτώματα θερμικής εξάντλησης τα οποία τυγχάνουν ιατρικής φροντίδας και απολύονται. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πέντε ασθενείς στο ΓΝ Λευκωσίας η κατάσταση τους κρίνεται σταθερή. Είναι ηλικιωμένα άτομα. Ατομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Αυξημένη είναι στο μεταξύ και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ζήτηση είναι χαμηλότερη από χθες, αλλά είναι πολύ ψηλή για ημέρα Σάββατο και ψηλότερη από τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας στις 13:30 το μεσημέρι η ζήτηση έφτασε τα 1095 μεγαβάτ», ανέφερε η Χαρά Κουσιάππα, Εκπρόσωπος Τύπου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Στις ώρες αιχμής το βράδυ εκτιμάται πως η ζήτηση θα φτάσει γύρω στα 900 μεγαβατ με την κ. Κουσιάππα να επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχει θέμα επάρκειας.