Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το άγριο φονικό που διαπράχθηκε χθες το πρωί στην Τρεμιθουσα της Πάφου, με θύμα την 41χρονη Petya Krateva από τη Βουλγαρία, μητέρα δυο παιδιών, 12 και δύο χρόνων. 

Το στυγερό έγκλημα διαπράχθηκε σε διαμέρισμα συγκροτήματος διαμερισμάτων στην Τρεμιθούσα. Η άτυχη γυναίκα και ο εν διαστάσει σύζυγός της, καυγάδισαν έντονα και σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία ο 48χρονος της επιτέθηκε με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να της καταφέρει τέσσερις μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα και να επέλθει ο θάνατος της από εσωτερική αιμορραγία σύμφωνα με τα πορίσματα της νενομισμένης νεκροτομής. Εντοπίστηκαν επίσης αμυντικά τραύματα στα χέρια, αλλά και τραύματα που φαίνεται να προκλήθηκαν κατά τη ρίψη της από το μπαλκόνι. 

Πέντε τραύματα από μαχαίρι φέρει στο μεταξύ και ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Εκεί όπου έγινε σήμερα το πρωί και η διαδικασία για την εξασφάλιση διατάγματος κράτησης του. 

Όπως ισχυρίζεται χθες το πρωί τον επισκέφθηκε η εν διαστάσει σύζυγός του για να μιλήσουν για τα μεταξύ τους προβλήματα. Και ότι του ζήτησε κάποιο χρηματικό ποσό ώστε να αποσύρει την καταγγελία που είχε κάνει εναντίον του στις 11 Ιουνίου στο Γραφείο του Κλιμακίου Βίας στην Οικογένεια στην Αστυνομία Πάφου. Αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έντονη λογομαχία και να δεχθεί πρώτος επίθεση και επικαλείται κενό μνήμης από ένα σημείο και μετά. 

Πειθαρχικές και έρευνες 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, πέραν από τη μαρτυρία πολίτη που προσπάθησε λίγα λεπτά πριν το άγριο φονικό να επικοινωνήσει τέσσερις φόρες τηλεφωνικώς με την αστυνομία, όταν άκουσε τις φωνές και τα κλάματα της 41χρονης, υπάρχει και ένα ανεκτέλεστο ένταλμα για το δράστη από τις 11 Ιουνίου μετά από καταγγελία του θύματος για ενδοοικογενειακή βία.  

«Το 2019 έγινε καταγγελία και αποσύρθηκε μετά από ένορκη δήλωση του θύματος το 2020. Στις 17 Μαρτίου 2024, έγινε δεύτερη καταγγελία στο κλιμάκιο βίας στην οικογένεια, ότι στις 15 Μαρτίου ο ύποπτος επιτέθηκε στο θύμα και την χτύπησε. Παρόλα αυτά, σε γραπτή κατάθεση που έδωσε το θύμα ανέφερε πως δεν ζητούσε την ποινική του δίωξη. Η αστυνομία σχημάτισε ποινικό φάκελο για να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία. Ενώ η τελευταία καταγγελία ήταν στις 11 Ιουνίου για επίθεση και βιαιοπραγία». 

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ζητήθηκε έκθεση γεγονότων, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να διαβεβαιώνει το πρωί από την Πάφο, όπου συνόδευε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περιοδεία του στις πυρόπληκτες περιοχές, πως εάν αποδειχθεί από την έρευνα ολιγωρία, θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. 

«Κατόπιν σχετικών οδηγιών μου προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας έχουν δοθεί οδηγίες να διεξαχθεί συγκεκριμένη έρευνα για το κατά πόσον σε σχέση με τη συγκεκριμένη γυναικοκτονία υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία  από οποιοδήποτε αστυνομικό όργανο. Να είσαστε σίγουροι ότι εάν από την έρευνα αποδειχθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε ολιγωρία σε οποιαδήποτε κομμάτια αφορούν την Αστυνομία οι ευθύνες θα αποδοθούν», δήλωσε ο Mάριος Χαρτσιώτης. 

Στη βάση της προκαταρκτικής έκθεση του αξιωματικού που διορίστηκε χθες για να ερευνήσει κατά πόσο η Αστυνομία ανταποκρίθηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση φόνου εκ προμελέτης που διαπράχθηκε στην Πάφο, προέκυψε ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ως εκ τούτου αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Αρχηγείο Αστυνομίας, «ορίστηκε ερευνών αξιωματικός, ο οποίος θα διεξάγει πειθαρχική έρευνα για επτά μέλη της Αστυνομίας. Παράλληλα, καλείται να διαπιστώσει εάν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες για έγκαιρη αναζήτηση και σύλληψη του υπόπτου για την εκτέλεση του εκδοθέντος εντάλματος σύλληψης, μετά από σχετική καταγγελία του θύματος που αφορά αδικήματα βίας στην οικογένεια».  

Στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της, δύο μέλη της Αστυνομίας τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα.  

Για την τραγωδία έχει ενημερωθεί και η Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Κύπρο, ενώ τα παιδιά του ζεύγους ηλικίας 12 και δύο ετών τα ανέλαβε το Γραφείο Ευημερίας.