Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οριοθετήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην ορεινή Λευκωσία μεταξύ Φαρμακά και Φικάρδου ενώ καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπαθειες για έλεγχο, όπως ανέφερε ο Μάριος Χαρτσιώτης Υπουργός Δικαιοσύνης. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν ξανά τα πτητικά μέσα.

Η φωτιά ανακόπηκε πριν το δάσος του Μαχαιρά που ήταν και το πιο επικίνδυνο σημείο, πρόσθεσε, ενώ ανακόπηκε πριν να εισέλθει σε κατοικημένες περιοχές.  «Ευελπισθούμε και πιστεύουμε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ζημιές, βέβαια με το πρωτο φως της μερας θα δούμε», ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι αύριο θα ξεκινήσει και η διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. 

Συνολικά επιχειρούν 250 άτομα από πυροσβεστική, τμήμα Δασών Πολιτική Άμυνα και εθελοντικά σύνολα, ενώ στην περιοχή βρίσκονται 50 πυροσβεστικά οχήματα, σύμφωνα με τον κ. Χαρτσιώτη.

Ερωτηθείς κατά πόσον ζητήθηκε βοήθεια από ξένες χώρες ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία και ζητήθηκε βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ωστόσο τώρα βρισκόμαστε σε στάση αναμονής, σε σχέση με το πως θα εξελιχθεί η πυρκαγιά απόψε. Εάν και εφόσον χρειαστεί θα ζητηθεί περαιτέρω βοήθεια. 

Πολιτική Άμυνα και Αστυνομία προχώρησαν νωρίτερα σε εκκενώσεις μεμονωμένων κατοικιών που είναι διάσπαρτες έξω από την Κοινότητα Φαρμακά, ενώ όσον αφορά στην κοινότητα, οι κάτοικοι παρέμειναν στις οικίες τους.

Στην περιοχή και στο προωθημένο κέντρο ελέγχου έφτασαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Μεταφορών και η Υπουργός Γεωργίας και ο Υπουργός Άμυνας. Ήδη από το απόγευμα βρίσκονται εκεί ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών και ο Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας. 

Γ.Δ Υπουργείου Γεωργίας: Προσπάθειες να αποτραπεί επέκταση πυρκαγιάς στο δάσος Μαχαιρά

«Τα μέτωπα είναι αρκετά και η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι η φωτιά κινείται ανατολικά προς το δάσος του Μαχαιρά και οι προσπάθειες είναι να ανακοπεί η φωτιά προτού εισέλθει στο δάσος», δήλωσε νωρίτερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου,. 

«Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη φωτιά προκειμένου να μην επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά», κατέληξε.

Καταγγέλλει ολιγωρία ο κοινοτάρχης Φαρμακά - «Τα πτητικά μέσα έκαναν μια ώρα να εμφανιστούν»

Ολιγωρία καταγγέλλει ο Χριστάκης Ξενοφώντος, κοινοτάρχης Φαρμακά. «Ξεκίνησε μια μικρή πυρκαγιά και από την αμέλεια επροχώρησε και έγινε ολόκληρη πυρκαγιά.  Όπως ανέφερε ήδη από τις 16:30 το πυροσβεστικό της κοινότητας έσπεσε στην εστία της πυρκαγιάς, προφυλάσσοντας μια κατοικία. «Τα πτητικά μέσα έκαναν μια ώρα να εμφανιστούν» τόνισε, προσθέτοντας ότι λόγω της καθυστέρησης αυτής δημιουργήθηκε αυτό το «χάος».

Από την πυρκαγιά κάηκαν γεωργικά υποστατικά και εργοστάσιο, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον, το οποίο είχε μέσα μηχανήματα. Αύριο θα ελεγχθούν οι ζημιές τις οποίες άφησε πίσω της η πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Α. Κεττής: Ανησυχία από τις απανωτές πυρκαγιές

Ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέει στην πυροσβεστική το γεγονός ότι σήμερα ξέσπασαν απανωτές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο το νησί. 

Σε παρέμβαση του στα Νέα του ΑΝΤ1 και Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας κ. Κεττής ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Από τις 13:00 τουλάχιστον σε έξι περιπτώσεις, επρόκειτο για μεγάλες και επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη την ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Κύπρου, πρόσθεσε ο κ. Κεττής. «Έχουμε μετακινήσει δυνάμεις από την μια επαρχία στην άλλη, εδώ και ώρες μετακινούνται δυνάμεις, ανέφερε. προσθέτοντας ότι είναι δύσκολα τα πράγματα.

Βίντεο και φωτογραφίες από την πυρκαγιά

Έτρεχαν σήμερα οι δυνάμεις πυρόσβεσης  

Ασταμάτητα τρέχουν σήμερα οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με την μια πυρκαγιά να ξεσπά μετά την άλλη στην επαρχία Λευκωσίας. 

Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα ανάμεσα σε Αγία Βαρβάρα και Μαρκί, σε περιοχή που είναι στην επιχειρησιακή ευθύνη του Τμήματος Δασών.  Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης που επέστρεφαν από την πυρκαγιά στο Πολιτικό για την βάση τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας προέβηκαν σε ρίψεις νερού.

Από πλευράς πυροσβεστικής, ανταποκρίνονται από σταθμούς Λευκωσίας τρία πυροσβεστικά οχήματα, ενώ υποστηρίζει και Επαρχιακή Διοίκηση ως επίσης και το οργανωμένο εθελοντικό σύνολο Support Cy.  Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν από το Τμήμα Δασών, όπως πρόσθεσε ο κ. Κεττής. 

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου παρά την κοινότητα Πολιτικού, θέτοντας σε κινητοποίηση τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, βελτιωμένη είναι η εικόνα στο μέτωπο, ενώ η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ στη μάχη ρίχθηκαν και πέντε πτητικά μέσα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τρία στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από πόλη και επαρχία Λευκωσίας.

*Κεντρική εικόνα από ΕΤΕΑ

1
11
1
1
1
1
1
*Φωτογραφία που ανάρτησε χρήστης στην σελίδα Καιρόφιλοι
1