Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θρανια σχολειο
*Φωτογραφία αρχείου

«Ερήμωσε» τα δημοτικά σχολεία ο καύσωνας. Λόγω της κόκκινης προειδοποίησης, τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία Δημοτικής αλλά και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, διακόπηκαν στις 10:45.

Ωστόσο, οι γονείς του 80% των μαθητών επέλεξαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, παρά να... «λιώσουν», έστω και για τρείς ώρες, σε κάποια καυτή σχολική αίθουσα.
 
«Η προσέλευση των μαθητών ήταν κάτω από 20%, δηλαδή σε επικοινωνία που είχαμε με σχολεία, αρκετά σχολεία ήταν 3,4,5 μαθητές σε κάθε τάξη και μάλιστα είχαμε περιπτώσεις που τα παιδιά ήθελαν να φύγουν.», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους.
 
«Ας κάτσει ένας μες την αίθουσα της τάξης στο 44άρι στο 45άρι με τα καημένα τα παιδιά που εν σαν τα κοτόπουλα.», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς.

Θέση για το ζήτημα των «καυτών» σχολείων πήρε και η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, τονίζοντας ότι η κατάσταση με τα κλιματιστικά πρέπει να τύχει χειρισμού ως κατεπείγουσα και απόλυτης προτεραιότητας.
 

«Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο, σήμερα, στα μέσα Ιουνίου και εν μέσω εξεταστικής περιόδου να συζητάμε για το ζήτημα των κλιματιστικών και να κλείνουμε σχολεία. Δεν είναι ενδεδειγμένος χειρισμός το κλείσιμο, όταν δεν μπορούμε να επιληφθούμε μιας δύσκολης κατάστασης», επισήμανε η Αννίτα Δημητρίου.

Το πρόβλημα της ζέστης στα σχολεία θα λυθεί μόνο με την εγκατάσταση κλιματιστικών, αναγνώρισε για πολλοστή φορά η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.
Η εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία περιλαμβάνεται και στο τριετές πλάνο της Κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να μελετηθούν.

«Δεν είναι απλή η εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία μας, χρειάζεται πρώτα να γίνονται οι μελέτες για την ασφάλεια των σχολείων και των δικτύων και αυτό κάναμε και είμαστε σε θέση τώρα πια λίγους μήνες μετά την πρωτοβουλία να αρχίσουμε την εγκατάσταση.», σημείωσε η Αθηνά Μιχαηλίδου.
 
«Λιώνουν» πάνω από τα γραπτά...

Υπό την κόκκινη προειδοποίηση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας συνεχίστηκαν οι Παγκύπριες Εξετάσεις.
 
Η Υπουργός Παιδείας προχώρησε σε ξεκάθαρες συστάσεις, να χρησιμοποιούνται οι καλύτερες θερμικά αίθουσες για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Παρόλα αυτά οι γονείς φωνάζουν ότι οι καυτές αίθουσες επηρεάζουν την απόδοση των παιδιών τους.

Γονείς και μαθητές αξιολογούν, μάλιστα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι εξετάσεις με βαθμό... κάτω από τη βάση.
 
«Προφανώς κάποιοι προσπαθούν να μας τους σκληραγωγήσουν... Μιλώντας με τους μαθητές όπως κάνουμε κάθε φορά μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων, αυτή την χρονιά και πρώτη φορά το βιώνουμε για να είμαι ειλικρινής αντί να μας λένε τον βαθμό δυσκολίας ή πόσο καλά τα έχουν πάει, το πρώτο που μας λένε μηδενός εξαιρουμένου είναι για τον καύσωνα και πόσο ανυπόφορο ήταν», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοϊζος Κωνσταντίνου.
 

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 ανέφεραν ότι οργανωμένα σύνολα γονέων ετοιμάζονταν το πρωί να διαμαρτυρηθούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα παιδιά τους παρακάθονται ίσως στις κομβικότερες εξετάσεις της ζωής τους, με την διαμαρτυρία να μην πραγματοποιείται, τελικά, λόγω χαμηλής δήλωσης συμμετοχής.