Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θλι

Πολύωρη αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα, ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, επί της πολυσέλιδης μαρτυρίας του η οποία δόθηκε και στη δημοσιότητα, για τους λόγους για τους οποίους ζητά την παύση του Γενικού Ελεγκτή. Η ακρόαση της αίτησης άρχισε με ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στη μαρτυρία, αλλά και κατά την αντεξέτασή του, με κυρίαρχο ζήτημα τα χρυσά διαβατήρια, ο Γιώργος Σαββίδης χρέωσε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη δολοφονία χαρακτήρων, λαϊκά δικαστήρια και υπόσκαψη της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και ότι συμπεριφέρεται εξευτελιστικά και έχει καταλύσει τους θεσμούς.

Στην ουσία της ιστορικότερης ίσως νομικής διαμάχης στα χρονικά της Κύπρου, αυτής της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή εξαιτίας λόγων ανάρμοστης συμπεριφοράς, εισήλθε σήμερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Οι δικηγόροι των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων, αφού έλαβαν «θέσεις μάχης» εντός της δικαστικής αίθουσας, για την ακρόαση της υπόθεσης, άρχισαν με την ανάγνωση της εναρκτήριας δήλωσης του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή.

Εκ μέρους του Γιώργου Σαββίδη, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καλλής αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ζητείται η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Κωνσταντίνος Καλλής – Εκ των δικηγόρων του Γενικού Εισαγγελέα

- «Η αίτηση ασκήθηκε γιατί δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Ο Γενικός Ελεγκτής θα έπρεπε να αναλογιστεί το ύψος της θεσμικής του θέσης και να μην παρασύρεται από άκρατο λαϊκισμό, αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στήσιμο λαϊκών δικαστηρίων.
- Ο Γενικός Ελεγκτής με μεγάλη ευκολία κατηγορεί και καταγγέλλει σε σχέση με τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ότι γίνονται εκ των προτέρων για συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων.
- Απουσιάζει το στοιχείο της αντικειμενικότητας από τον Γενικό Ελεγκτή, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή στάσης του έναντι των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα».

Σημείωσε ακόμη, ότι ο λόγος για τον οποίο γίνεται η αίτηση, δεν είναι επειδή καταγγέλθηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αλλά επειδή γίνονταν δηλώσεις εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίες, όπως υποστήριξε ο δικηγόρος, παραβίαζαν το τεκμήριο της αθωότητας.

Τον λόγο πήρε ακολούθως ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έκανε λόγο για φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Τζο Τριανταφυλλίδης – Εκ των Δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή

- «Πρόκειται για μια φραστική αντιπαράθεση και για εμμονή του Γενικού Εισαγγελέα. Η όλη υπόθεση δεν έπρεπε να εγκριθεί. Γίνονται μεν δηλώσεις αλλά γίνονται για τη διασφάλιση του κύρους των δύο θεσμών. Οι δύο αξιωματούχοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και με την έκδοση της απόφασης δεν θα έχουμε κερδισμένους και ηττημένους.
- Όλα άρχισαν όταν ο Γενικός Εισαγγελέας απαγόρευσε την πρόσβαση στους διοικητικούς φακέλους για τα χρυσά διαβατήρια. Ναι μεν γίνονταν δηλώσεις, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν ανάρμοστη συμπεριφορά.
- Είναι λυπηρό που δεν έγιναν προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος. Ο Γενικός Εισαγγελέας έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία γεφύρωσης του χάσματος και όχι να είναι παραπονούμενος».

Πολύωρη αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα

Ακολούθησε αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα από τον έτερο δικηγόρο του Γενικού Ελεγκτή, Χρήστο Κληρίδη, η οποία έγινε σε υψηλούς τόνους και με επίκεντρο το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» και τους φακέλους που ζητούσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης για να διεξάγει έλεγχο με βάση τις αρμοδιότητές του.

-Χρίστος Κληρίδης: «Στις 7 Σεπτεμβρίου, με επιστολή σας λέγατε να μην δοθούν άλλοι φάκελοι».

-Γιώργος Σαββίδης: «Έκρινα, μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών μου αρμοδιοτήτων, ότι δεν θα έπρεπε να διεξάγονται δύο έρευνες ταυτόχρονα. Παράλληλα έκρινα ότι η έρευνα της ανακριτικής επιτροπή ήταν πιο σημαντική από αυτή του Γενικού Ελεγκτή. Στη συνέχεια είδαμε να κινδυνεύει να καταρρεύσει η οικονομία με την φοβερή πολιτικοποίηση που έκανε ο κ. Μιχαηλίδης».

-Χρίστος Κληρίδης: «Να σας υπενθυμίζω ότι είχαμε την έρευνα της αρμόδια επιτροπής της Βουλής για τα θέμα οικονομίας. Και ούτε τότε τέθηκε θέμα από εσάς».

-Γιώργος Σαββίδης: « Η άποψή μου είναι ότι όποτε ο κ. Μιχαηλίδης διαπιστώσει ότι έχει φως, θέλει να μπει μέσα. Ήταν η περίπτωση του Αλ Τζαζίρα, όπου ήθελε να παρέμβει. Ήταν η υπόθεση με τα διαβατήρια, πάλι το ίδιο. Το 2016 που μπορούσε να κάνει τις έρευνες ανενόχλητος, γιατί δεν το έκανε; Σύμφωνα με την Επιτροπή Νικολάτου, είχε δώσει 4 διαφορετικές απόψεις. Γιατί δεν έβγαλε έκθεση;»

Απαντώντας σε ερωτήσεις και υποδείξεις του δικηγόρου Χρίστου Κληρίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας χρέωσε, ακόμα, στον Γενικό Ελεγκτή ότι συμπεριφέρεται εξευτελιστικά και έχει καταλύσει τους θεσμούς, αγνοεί τις γνωματεύσεις του ιδίου ως νομικού του συμβούλου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και έχει έλλειψη κρίσης.

Η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα θα συνεχιστεί αύριο στις 09:30 το πρωί.