Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εκλογές Κύπρος

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7:00 το πρωί για να διακοπεί τις 12:00 το μεσημέρι  και   να   επαναρχίσει στη μία το μεσημέρι για να ολοκληρωθεί στις 18:00 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών, Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Κοινοταρχών και μελών Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και Σχολικών Εφορειών.

Οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 7.280. 63 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές, 13 υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του επαρχιακού οργανισμού Αυτοδιοίκησης, 82 υποψήφιοι Δήμαρχοι, 258 υποψηφιότητες για τις αντιδημαρχίες, 2.190 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, 686 υποψήφιοι για τις σχολικές εφορείες, 745 υποψήφιοι κοινοτάρχες και 3.243 υποψηφιότητες για τα κοινοτικά συμβούλια.

Σημειώνεται ότι τα ψηφοδέλτια εκτυπώθηκαν σε διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής.

Ευρωεκλογές: Μπλε, Προέδροι Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης: Μωβ, Δήμαρχοι: Κίτρινο, Αντιδήμαρχοι: Καφέ, Δημοτικοί Σύμβουλοι: Λευκό, Μέλη Σχολικών Εφορειών: Πράσινο, Κοινοτάρχες: Πορτοκαλί, Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων: Γκρίζο

 «Ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει σημειώνοντας ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «x» ή «+» ή «√» μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή μέσα στο μικρό ορθογώνιο που βρίσκεται δίπλα από τη στήλη του μεμονωμένου υποψηφίου της προτίμησής του/της.», επισήμανε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλία.

Ο αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι 705.357. Οι 568.608 είναι Κύπριοι εκ των οποίων 834 Τουρκοκύπριοι. Οι 21.640 είναι Ευρωπαίοι που ψηφίζουν για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, 11.840 είναι Ευρωπαίοι που ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και οι 103.269 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στα κατεχόμενα και ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές.

Στην Κύπρο θα έχουμε 1.847 εκλογικά κέντρα και άλλα 17 στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βρυξέλλες.

Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Κερύνειας και Λάρνακας μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε από τα 32 ειδικά εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν για τον σκοπό αυτό στον Κάτω Πύργο, Φλάσου, Αστρομερίτη, Άγιο Δομέτιο, Λήδρα Πάλας, Λευκωσία, Ξυλοτύμπου, Αχερίτου και Δερύνεια.

Οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της περιφέρειας Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου, ενώ αυτοί της περιφέρειας Αμμοχώστου στο Γυμνάσιο Δερύνειας.

Σημειώνεται πως όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου σε κατεχόμενο ή ημικατεχόμενο Δήμο/Κοινότητα θα μπορούν να ψηφίσουν σε διαφορετικό εκλογικό κέντρο από αυτό που θα ψηφίσουν για τον τόπο διαμονής τους.

Το κόστος των αυριανών διπλών εκλογών θα ανέλθει γύρο στα 7 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Ελίκκο Ηλία.

Για τις ανάγκες των εκλογών έχει αγοραστεί και νέος εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί και για τις επόμενες εκλογές.

Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργαστούν συνολικά περίπου 12.435 υπάλληλοι, Αστυνομικοί και άνεργοι πτυχιούχοι.

Σχεδόν τρείς χιλιάδες μέλη της Αστυνομίας από όλες τις υπηρεσίες θα βρίσκονται επί ποδός από νωρίς το πρωί και για τον σκοπό αυτό έχουν εκδοθεί διαταγές επιχειρήσεων που θα καλύψουν όλες τις επαρχίες.

Το επίσημα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές θα γίνουν γύρων στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Ανεπίσημη πληροφόρηση θα υπάρχει καθώς η Κύπρος είναι από τις χώρες που πολύ γρήγορα δίνουν τα αποτελέσματα.

Ενώ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης γύρω στις 7:30 το βράδυ θα αρχίσουμε να μαθαίνουμε σταδιακά τα αποτελέσματα για τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Τα ονόματα των εκλεγέντων Ευρωβουλευτών, μελών των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και Σχολικών Εφορειών θα γίνουν γνωστά τη Δευτερά το πρωί.

Μέσω της υπηρεσίας  του υπουργείου Εσωτερικών «Που και Τί Ψηφίζω» μπορούμε να δούμε το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουμε για τον τόπο διαμονής μας αλλά και για τον κατεχόμενο δήμο ή κοινότητα, εάν έχουμε δικαίωμα ψήφου.