Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το ρολόι έδειχνε 12 η ώρα ακριβώς το μεσημέρι, όταν η κάμερα του ΑΝΤ1 μπήκε σε μία άδεια αίθουσα διδασκαλίας ενός δημοτικού σχολείου στη Λευκωσία, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους ιθύνοντες ως προνομιούχα, καθότι έχει τρεις ανεμιστήρες και καλύμματα για τον ήλιο.

Το θερμόμετρο φτάνει στους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε άλλες αίθουσες του σχολείου, με λιγότερους ανεμιστήρες και με την παρουσία μαθητών, σκαρφαλώνει έως και τους 40 βαθμούς.

Η ζέστη είναι αφόρητη, με τους δασκάλους να δυσκολεύονται να διδάξουν και οι μαθητές αδύνατον να παρακολουθήσουν το μάθημα. Σε άλλα σχολεία, κάποια παιδιά εγκατέλειψαν τις τάξεις τους λόγω ζαλάδας και τάσης για εμετό.

Η εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία, καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

« Πρέπει να πείσουμε τους ιθύνοντες ότι δεν είναι πολυτέλεια ο κλιματισμός στα σχολεία, είναι ανάγκη τεράστια όχι μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για λόγους υγείας, διότι αυτό το διάστημα δεν γίνεται μάθημα. Δεν μπορεί να γίνει μάθημα ουσιαστικό», επισήμανε ο ΓΓ ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους.

Παρά την πολιτική απόφαση που λήφθηκε για εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία ανά το παγκύπριο, η διαδικασία μπήκε στον πάγο, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Δασκάλων, δεν έγινε η αντίστοιχη μελέτη σε ό, τι αφορά τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα με το που ανοίγουν τα κλιματιστικά να πέφτει το ρεύμα.

« Δεν έχει γίνει η αντίστοιχη αναβάθμιση που πρέπει να γίνει έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να σηκώσουν το βάρος…. Πρέπει άμεσα όλες οι διαδικασίες να επισπευτούν έτσι σε κάθε σχολική αίθουσα να υπάρχει το κάθε κλιματιστικό που πρέπει να υπάρχει.», σημείωσε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

«Κόστος 105 εκατομμυρίων εκ των οποίων τα 15 μόνο αφορούν στην αγορά κλιματιστικών, τα υπόλοιπα είναι της ΑΗΚ και αύξηση του φορτίου. Μπορείτε να αντιληφθείτε σε τι ρυθμούς προχωρούμε και πού είμαστε σήμερα.», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπατης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των σχολικών εφορειών Ντίνο Ελληνα, το επόμενο 10ήμερο, θα αρχίσει η εγκατάσταση κλιματιστικών σε 50 σχολεία ανά το παγκύπριο.

«Τα πλείστα σχολεία, χωρίς κλιματιστικά λειτουργούν με 3 επί 40 φορτίο. Αυτή τη στιγμή, έχουμε προχωρήσει  παγκύπρια στην αναβάθμιση του φορτίου σε 3 επί 100 έτσι ώστε αυτές οι σχολικές μονάδες που θα τοποθετηθούν κλιματιστικά να μην έχουν κανένα πρόβλημα.», ανέφερε ο Πρόεδρος Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας.

Παράλληλα τρέχει και το σχέδιο τριετίας, για εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

«Εμείς το θέλαμε πολύ νωρίτερα. Δυστυχώς οι διαδικασίες μας καθυστέρησαν αρκετά. Ο στόχος είναι με τη νέα χρονιά να έχουμε σε κάποια σχολεία κλιματιστικά και να αρχίσει να υλοποιείται το μεγαλεπήβολο έργο της 3ετίας.», υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ένεκα των υψηλών θερμοκρασιών, το Υπουργείο Υγείας συνιστά αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για τα μικρά παιδιά, ενώ οι χώροι διδασκαλίας θα πρέπει να διαθέτουν ανεμιστήρες, και σε κάθε περίπτωση, φυσικό αερισμό των χώρων.