Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αυξημένη είναι η ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω του ασυνήθιστου για την εποχή καύσωνα κάτι που δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος ηλεκτροδότησης στην Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Χαρά Κουσιάππα η ζήτηση ηλεκτρισμού βρίσκεται αυτές τις μέρες σε επίπεδα Ιουλίου. Χθες η μέγιστη ζήτηση ήταν στα 1017 MB γύρω στις 17:00 και η μέγιστη ζήτηση από συμβατική παραγωγή κατά τις ώρες της βραδινής αιχμής, δηλαδή μεταξύ 18:00-21:30 ήταν γύρω στα 900 ΜΒ. 

Η συμβατική παραγωγή δεν περιλαμβάνει την παραγωγή από φωτοβολταϊκά που συνεισφέρουν σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα κατά τις ώρες στις οποίες υπάρχει ηλιοφάνεια, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται, ώστε να χρησιμοποιείται κατά τις βραδινές ώρες.

Όπως είπε η κ. Κουσιάππα, η μέγιστη υπολογιζόμενη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών είναι γύρω στις 13:00 περίπου 480 ΜΒ. Ωστόσο τις ώρες αιχμής από τις 18:0Ο και μετά η συνεισφορά των ΑΠΕ είναι γύρω στα 60 ΜΒ. Η κ. Κουσιάππα διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποκοπές φωτοβολταϊκών και όταν παράγουν απορροφρούνται πλήρως από το σύστημα.

Σήμερα η ζήτηση αναμένεται να είναι επίσης ιδιαίτερα αυξημένη ίσως και περισσότερο από χθες. Σύμφωνα με την ίδια η πρόβλεψη για σήμερα αναμένεται να ανέλθει κατά τις ώρες της βραδινή αιχμής γύρω στα 920-930 ΜΒ.

Όσον αφορά τη δυνατότητα συμβατικής παραγωγής, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες παράγωγης για 942 ΜΒ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και κάποιες μονάδες που βρίσκονται υπό συντήρηση οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν μέχρι τις αναμενόμενες περιόδους υψηλής ζήτησης.

«Είμαστε θα έλεγα οριακά, χωρίς εφεδρείες. Εκτός απροόπτου όμως θα υπάρχει επάρκεια», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται εντός της ημέρας να συγχρονιστεί και μια μεγάλη μονάδα που ήταν σε συντήρηση στο Βασιλικό, με δυνατότητα παραγωγής 120 ΜΒ. Η μονάδα βρίσκεται σε διαδικασία συγχρονισμού και ελέγχου και αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσο τελικά έχει συγχρονιστεί με το σύστημα, νωρίς το απόγευμα. Με την προσθήκη και αυτής της μονάδας, πρόσθεσε, θα υπάρχει και εφεδρεία.

Τυχόν προβλήματα περιορισμού του καταναλωτικού φορτίου, θα υπάρξουν, όπως είπε, μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συγχρονισμός η μονάδα, ή υπάρξει μεγάλη βλάβη σε μονάδα παραγωγής, ή αυξηθεί η ζήτηση πέραν του αναμενόμενου. Δεν απέκλεισε τα δεδομένα να αλλάξουν αργότερα την Πέμπτη, λόγω της συνεχούς αξιολόγησης των δεδομένων.