Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Συναγερμός σήμανε στη γαλλική αστυνομία, όταν κάποιοι τοποθέτησαν πέντε φέρετρα καλυμμένα με τη γαλλική σημαία στον Πύργο του Άιφελ, το Σαββατοκύριακο. Κάθε ένα από αυτά έφερε την επιγραφή «Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία», γεγονός που εγείρει υποψίες για ρωσική παρέμβαση.

Τρεις άνδρες έχουν τεθεί επίσημα υπό έρευνα, που με βάση τους γαλλικούς νόμους, ισοδυναμεί με απαγγελία κατηγοριών.

Η επιγραφή παραπέμπει στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που δεν απέκλεισε την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στο Κίεβο, με τη Μόσχα να τον προειδοποιεί ότι είναι επικίνδυνο.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τις συνομιλίες των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Ουκρανίας, κατά τις οποίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Γαλλία να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις της.

Οι Γάλλοι ντετέκτιβ ερευνούν τις σχέσεις μεταξύ ενός από τους υπόπτους και του βανδαλισμού του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι πριν από μία εβδομάδα, όταν κάποιοι ζωγράφισαν 35 κόκκινα χέρια στο μνημείο, που τιμά τα άτομα που έσωσαν τους Εβραίους από τις διώξεις κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας το 1940-44.

Τι είπε ένας 34χρονος που συνελήφθη

Το Σάββατο, οι κάμερες ασφαλείας έδειξαν ένα λευκό φορτηγάκι με βουλγαρικές πινακίδες να σταματά κοντά στον Πύργο του Άιφελ και δύο άνδρες να αφαιρούν τα φέρετρα από το όχημα.

Ο οδηγός, ένας 34χρονος Βούλγαρος υπήκοος, συνελήφθη στη συνέχεια και δήλωσε στην αστυνομία ότι είχε πληρωθεί για να μεταφέρει τα φέρετρα στη γαλλική πρωτεύουσα. Είπε ότι είχε φτάσει στο Παρίσι από τη Βουλγαρία το προηγούμενο βράδυ και συναντήθηκε με τους άλλους δύο υπόπτους - έναν Γερμανό και έναν Ουκρανό - οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία ξεχωριστά. Αργότερα συνελήφθησαν σε τερματικό σταθμό λεωφορείων στο Παρίσι, ενώ επρόκειτο να επιβιβαστούν σε λεωφορείο για το Βερολίνο.

Και οι τρεις ισχυρίστηκαν ότι είχαν πληρωθεί για να αφήσουν στο σημείο τα φέρετρα, ενώ υποστήριξαν ότι ήταν άνεργοι και ως εκ τούτου χρειάζονταν τα χρήματα. Ο οδηγός και ο Γερμανός υπόκεινται επίσης σε εντολή απέλασης από τη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα Le Parisien. Αστυνομικές πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν ότι ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες εξετάζεται σε σχέση με το γκράφιτι με τα κόκκινα χέρια.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ντετέκτιβ δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει τρεις υπόπτους για τον βανδαλισμό του μνημείου, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο Παρίσι από τη Βουλγαρία. Ερευνούσαν επίσης αν υπήρχε σύνδεση με ένα περιστατικό τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ένα ζευγάρι από τη Μολδαβία, που συνελήφθη αφού 250 αστέρια του Δαβίδ είχαν χαραχτεί σε διάφορους τοίχους στη γαλλική πρωτεύουσα, είπε στην αστυνομία ότι το είχε αναθέσει ένας φιλορώσος πρώην πολιτικός από την πατρίδα τους.

Ένα υπόμνημα της γαλλικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, της DGSE, υποδηλώνει ότι η επιχείρηση συντονίστηκε από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB, ανέφερε η Le Monde.

Πηγή: protothema.gr