Τηλεόραση Ραδιόφωνο
[πκ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας επαγγελματίες γεωργοί στην επαρχία Πάφου, που ποτίζουν τα χωράφια τους από το υδατικό έργο του φράγματος του Ασπρόκρεμμου γιατί, όπως υποστηρίζουν, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων περικόπτει τις ποσότητες νερού, που τους παρέχει. Περισσότεροι από 20 γεωργοί από διάφορες περιοχές συγκεντρώθηκαν στην Τίμη, όπου κάλεσαν τα ΜΜΕ για να ενημερώσουν για τα αιτήματά τους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο γεωργός Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε ότι «ζητούμε νερό από το φράγμα του Ασπρόκρεμου για τις εποχιακές καλλιέργειες της καλοκαιρινής περιόδου, που αρχίζει από τον 6ο μήνα μέχρι τον 11ο μήνα του χρόνου». Πρόσθεσε πως η πληρότητα των φραγμάτων τώρα, είναι, «γύρω στο 50% και αρδεύονται από τις μονάδες βιολογικής επεξεργασίας, κοντά στα 4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού διατίθενται προς την άρδευση και ζητούμε 1 εκατ. κ.μ. για να φυτέψουμε τις εποχιακές καλλιέργειες».

Ο κ. Ιγνατίου ανέφερε πως ζητούν στήριξη ώστε να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους αλλά και οι υπάλληλοι τους. Ερωτηθείς εάν είχαν κάποια ενημέρωση σχετικά με την ποσότητα του νερού, ο κ. Ιγνατίου είπε ότι θα λάβουν το 70% της περσινής κατανάλωσης ανά παραγωγό όμως λόγω της λειψυδρίας της φετινής περιόδου, ήδη, όπως είπε, το 70% το κατανάλωσαν και δεν έχουν νερό να αρδεύσουν τις εποχιακές καλλιέργειες τους επόμενους μήνες.

Οι γεωργοί επισημαίνουν πως λόγω της λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων και της πολύ χαμηλής πληρότητας του φράγματος, σήμερα βρίσκεται γύρω στο 50%, οι γεωργοί έχουν ειδοποιηθεί ότι «δεν θα τους επιτραπεί να φυτέψουν εποχιακές φυτείες την καλοκαιρινή περίοδο».

Μικρότερες ποσότητες νερού αναμένεται να δοθούν και στους γεωργούς των μόνιμων καλλιεργειών, με πρώτιστο στόχο να διατηρήσουν τις δενδρώδεις κυρίως φυτείες τους.

Ο γεωργός Λοϊζος Μάρκου ανέφερε πως αυτή την στιγμή οι γεωργοί διανύουν μια δύσκολη περίοδο. Η περσινή αλλά και η προπέρσινη ανομβρία, συνέχισε ο κ. Μάρκου, τους έφερε σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην αύξηση των ενοικίων των χωραφιών λέγοντας πως από 30 ευρώ το δεκάριο πήγαν στα 70 ευρώ το δεκάριο και υπάρχουν χωράφια που ενοικιάστηκαν γύρω στα 250 ευρώ το δεκάριο.

Ο κ. Μάρκου κάλεσε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να συζητήσει με τους παράγοντες της κάθε περιοχής και να καθορίσει το νερό ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.