Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Υπάρχει ενδιαφέρον τόσο σε σχέση με το έργο ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, αλλά και «γενικότερα για τη χώρα μας ως προς τις επενδύσεις», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του, κάτι το οποίο «καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται».

Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο η αρμόδια Επιτροπή Μεταφορών, για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως πρόσθεσε, όπου θα είναι παρών και ο αρμόδιος Υπουργός, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Λάρνακα με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς.

«Ενδιαφέρον, είναι γνωστό ότι υπάρχει γενικότερα για τη χώρα μας ως προς τις επενδύσεις. Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. Να σας ενημερώσω ότι αύριο ο αρμόδιος Υπουργός θα παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις βάσει του σχεδιασμού που ενεργοποίησε η Κυβέρνηση και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Λάρνακα του Υπουργού Μεταφορών με τις τοπικές Αρχές, με τους τοπικούς φορείς, ακριβώς για να συζητηθούν οι επόμενες ενέργειες, τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν. Στόχος της κυβέρνησης, και αυτό είναι κάτι το οποίο και ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει, αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός, είναι το συντομότερο δυνατόν το έργο να προκηρυχθεί και να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί είναι ένα έργο το οποίο όχι μόνο θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος. 

Ερωτηθείς για τον αριθμό χωρών που ενδιαφέρθηκαν για το λιμάνι Λάρνακας, πέραν του Κατάρ, και ποιες είναι αυτές οι χώρες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να πούμε. Εκείνο όμως το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε με ικανοποίηση είναι ότι για μια σειρά από πιθανές επενδύσεις στη χώρα μας, η χώρα μας είναι ένας ποιοτικός, ελκυστικός προορισμός. Βλέπουμε διάφορα κράτη και της περιοχής και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τρίτες χώρες να στρέφονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για πιθανές επενδύσεις. Και αυτό νομίζω ότι καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται».

Καθυστερήσεις σε δημόσια έργα  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρούνται αρκετές καθυστερήσεις σε διάφορα δημόσια έργα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «νομίζω ότι αυτό δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, δυστυχώς για τη χώρα μας. Βλέπουμε πολύ σημαντικά έργα υποδομής, έργα εθνικής εμβέλειας και εθνικής σημασίας και αυτό το παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες να μην υλοποιούνται στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της επιτάχυνσης της προοπτικής που θα είχαν αυτά τα έργα ως προς την ως προς την ανάπτυξη, ως προς τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Είναι κάτι το οποίο και εμείς εντοπίζουμε. Είναι κάτι το οποίο έχουμε σημειώσει. Είναι άλλωστε και αυτός ο λόγος που έχουμε ενεργοποιήσει αυτή τη διαδικασία στην περίπτωση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, όταν ακριβώς εντοπίσαμε ότι παρόλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης προσκρούει σε μια συνεχή άρνηση από πλευράς της εταιρείας, γιατί επιθυμούμε να ολοκληρωθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο το συντομότερο δυνατό. Είναι μια συζήτηση η οποία θα πρέπει να γίνει ως προς τις θεσμικές, ως προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μέσα από ένα νηφάλιο, ωφέλιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με όλους τους εταίρους, είτε αυτή είναι η νομοθετική εξουσία είτε είναι οι τοπικές Αρχές, με τους οποίες θα πρέπει να δούμε πώς ακριβώς γίνονται αυτοί οι μηχανισμοί για να επισπευσθεί η υλοποίηση των έργων».