Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να διεξάγουν επιχειρήσεις στη Ράφα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ, που δεν σταματά να προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου ο παλαιστινιακός θύλακος να βρεθεί αντιμέτωπο με λιμό.

«Η ποσότητα των τροφίμων και της άλλης βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, ήδη ανεπαρκής για να καλύψει τις ραγδαία αυξημένες ανάγκες, συρρικνώθηκε περαιτέρω από την 7η Μαΐου», κατά 67%, τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Κατά μέσο όρο, από την 7η Μαΐου ως προχθές Τρίτη εισέρχονταν στη Λωρίδα της Γάζας 58 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ από την 1η Απριλίου ως την 6η Μαΐου έφθαναν 176, διευκρίνισε.

Από αυτούς τους αριθμούς εξαιρούνται τα φορτία που μεταφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα και  τα καύσιμα.

Ο ΟΗΕ λέει εδώ και καιρό πως για να αποτραπεί ο κίνδυνος ρυθμός πρέπει να εισέρχονται σχεδόν δεκαπλάσια φορτηγά με βοήθεια, πάνω από πεντακόσια.

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου ως τις αρχές αυτού του μήνα, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τους 2,3 εκατ. Γαζαίους εισερχόταν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο, και μέσω της διέλευσης Κερέμ Σαλόμ.

Όμως, αφότου άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα, με διακηρυγμένο στόχο την εξάλειψη των κατά το Ισραήλ τελευταίων ταγμάτων της Χαμάς, η διέλευση στα σύνορα έχει κλείσει.

Παράλληλα, οι παραδόσεις βοήθειας διά θαλάσσης, μέσω του διαδρόμου από την Κύπρο, στην τεχνητή προβλήτα που έστησε ο αμερικανικός στρατός, έχει ανασταλεί, αφού τμήμα της διαλύθηκε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αφότου άρχισε η λειτουργία της υποδομής αυτής, τη 17η Μαΐου, ωσότου ανεστάλη, παραλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν 900 μετρικοί τόνοι βοήθειας με 137 φορτηγά.