Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γφδρσ

Σήμερα Πέμπτη, 30 Μαΐου, σύμφωνα με το Ορθόδοξο εορτολόγιο γιορτάζει η Εμμελεία.

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Εμμέλειας, της μητέρας του Μεγάλου Βασιλείου, που κοιμήθηκε οσιακά σε μονή, όπου συμμόναζε με τη θυγατέρα της Μακρίνα. Επίσης, γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητή, ηγουμένου της μονής Δαλμάτων.

Ο Ισαάκιος καταγόταν από τη Συρία και έζησε επί βασιλιά Ουάλη, ο οποίος υποστήριζε τους οπαδούς του Αρείου. Μια σκληρή αυτοκρατορική απόφαση ήταν η  απαγόρευση να χρησιμοποιούν οι ορθόδοξοι τους ναούς τους.

Κατά την εποχή εκείνη, γύρω στο 364 μ.Χ., ο Ουάλης ετοιμαζόταν για εκστρατεία εναντίον των Γότθων, που απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη. Φωτισμένος από τον Πανάγιο Θεό ο Ισαάκιος, πήγε και ζήτησε από το βασιλιά να αποδώσει τους ναούς, για να έχει την ευλογία του Θεού και να επιστρέψει νικητής από τον πόλεμο. Τον προειδοποίησε μάλιστα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, και ο ίδιος θα φονευόταν από τους βαρβάρους. Οι εκκλήσεις του Αγίου δεν εισακούσθηκαν και πραγματικά ο Ουάλης φονεύθηκε. Ο Ισαάκιος τότε, με τα πνευματικά βιώματά του αναδείχθηκε στη συνείδηση των πιστών ως Άγιος του Θεού και απολάμβανε της ευλάβειας από το λαό, που με προθυμία έκτισε εκεί μοναστήρι, για να τον έχει πάντα κοντά του. Στη μονή αυτή, που ονομάστηκε των Δαλμάτων, από το διάδοχό του στην ηγουμενία που λεγόταν Δαλμάτος, ο Ομολογητής Ισαάκιος κοιμήθηκε εν Χριστώ, σε μεγάλη ηλικία.

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο Αναστάς Χριστός αναδεικνύει θαρραλέους ανθρώπους της Πίστεως, του μέτρου και της αξιοπρέπειας οι οποίοι για τα μεγάλα και τα σπουδαία δε διστάζουν να ομολογήσουν την αλήθεια και να νουθετήσουν τους άρχοντες από αγάπη προς το δικαιοκρίτη Θεό, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου