Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΤΡ

Εκ νέου αναβολή πήρε η δίκη αναφορικά με την αίτηση των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ για άρση του διατάγματος δέσμευσης των περιουσιακών της Μονής. 

Οι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας, του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και των Τραπεζών ζήτησαν χρόνο για να καταχωρίσουν ένσταση στην αίτηση των μοναχών. Το Δικαστήριο, ενόψει και του γεγονότος ότι η αίτηση επιδόθηκε στα μέρη που αναφέρθηκαν πριν από 8 ημέρες, όπως άλλωστε είχε διατάξει και το δικαστήριο κατά την προηγούμενη δικάσιμο, αποφάσισε όπως δοθεί χρόνος ώστε να μελετηθεί το μαρτυρικό υλικό. Επαναόρισε λοιπόν την υπόθεση για τις 28 Ιουνίου για προγραμματισμό και οι ενστάσεις να καταχωριστούν 5 ημέρες προηγουμένως.  

γφ

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών της για τις υποθέσεις που εκκρεμούν για τη Μονή Αββακούμ, εξασφάλισε διάταγμα δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Μονής, συμπεριλαμβανομένων και των 807.000.  

Οι δικηγόροι των μοναχών έκαναν αίτηση για άρση του διατάγματος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το ποσό αυτό προήλθε από δωρεές για ανέγερση ναού και οι μοναχοί ενεργούσαν ως θεματοφύλακες, ως υπεύθυνοι δηλαδή να φυλάνε αυτά τα λεφτά. Η αίτηση των μοναχών δεν επιδόθηκε στις τράπεζες ούτε στο Μητροπολίτη Ησαΐα, ο οποίος όπως ισχυρίζεται, σε περίπτωση που αποδεσμευτεί το ποσό αυτό, θα καταλήξει στο Μητροπολίτη, ως ο νόμιμος διαχειριστής.  

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο, το Δικαστήριο διέταξε όπως η αίτηση επιδοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους. Επιδόθηκε πριν από 8 ημέρες και το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει περαιτέρω χρόνο, ώστε να μελετηθεί η αίτηση.  

ο9ιθ

Κατά τη σημερινή διαδικασία, οι δικηγόροι των μοναχών είχαν ζητήσει να καταχωριστεί συμπληρωματική ένορκη δήλωση που ενισχύει την αίτηση των μοναχών. Ερωτηθείσα η δικηγόρος τους, κ. Ανδριάνα Κλαΐδη, για το τι στοιχεία προέκυψαν, αυτή ανέφερε ότι έχουν προκύψει κάποια στοιχεία που βεβαιώνουν την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση κτηρίου στο Λυθροδόντα και αρχιτεκτονικά σχέδια που βεβαιώνουν το σκοπό που δόθηκαν στους μοναχούς τα χρήματα, όπως και κάποια στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.