Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αίσιο τέλος για τους 70 πρώην εργαζομένους της Kition, στο λιμάνι και στη μαρίνα Λάρνακας. Στη κοινή συνάντηση των συντεχνιών - εκπροσώπων των εργαζομένων, με τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας, αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα, για τη διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων, στις βασικές υποδομές λειτουργίας του λιμανιού.

«Η εξασφάλιση της μεταβατικής εργοδότησης του προσωπικού για το οποίο τερματίζεται η απασχόληση στο λιμάνι και τη μαρίνα από την αναπτυξιακή εταιρία Λάρνακας και Αμμοχσωστου. Δεύτερον η καταγραφή των εργασιών που εκτελούνταν από αυτούς τους εργαζομένους σε συνάρτηση με τις εργασίες που διεξάγονται στο λιμάνι και τη Μαρίνα για την ανάθεση ανάλογων καθηκόντων. Τρίτον η συμπερίληψη στους όρους του νέου διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης και της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, της εργοδότησης από τον νέο ανάδοχο», δήλωσε ο Γιάννης Παναγιώτου.

«Με χαρά μπορούμε να δούμε σήμερα ότι έχουμε φτάσει σε μια καλή λύση», δήλωσε ο Αλέξης Βαφεάδης.

Τις εξελίξεις χαιρέτισαν και οι συντεχνίες.

«Πιστεύουμε ότι το πλαίσιο το οποίο έχει αποφασιστεί και έχει συμφωνηθεί μας δίνει αυτή την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η ΓΓ της ΠΕΟ κ. Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

«Είναι ικανοποιητικό και είναι μια σωστή βάση έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το λιμάνι και να έχουν εργασία με τη συλλογική τους σύμβαση και τους όρους εργοδότησης αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε ο Χαράλαμπος Αυγουστής, Γενικός Γραμματέας ΟΜΕΓΕ-ΣΕΚ.

Άμεσα προκήρυξη νέου διαγωνισμού

Όσον αφορά την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε σαφείς οδηγίες, ώστε να προκηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός προσφορών για το έργο ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας.

«Έχουμε διάφορα θέματα σημαντικά που θέλω να συζητήσουμε, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, Αλέξη, για τα επόμενα βήματα, τα οποία πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Εξάλλου είχαμε ξεκινήσει την προεργασία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ουσιαστικό ενδιαφέρον από Κατάρ

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης αποκάλυπτε μέσω του ΑΝΤ1, πως το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Εμίρης του Κατάρ για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας, είναι πολύ ουσιαστικό. Προσθέτοντας πως όταν όλα θα είναι διαδικαστικά έτοιμα θα ενημερωθεί το Κατάρ το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για μεγάλες υποδομές και όχι για μικρές επενδύσεις.

«Εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ ουσιαστικό. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να εντάξουμε αυτό το ενδιαφέρον στις διαδικασίες που έχουμε στο δημόσιο για την υποβολή προσφορών. Εμείς θα απευθυνθούμε σε διεθνείς φορείς που μπορούν να υλοποιήσουν αυτό το έργο. Βεβαίως σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ανάλογοι φορείς στο Κατάρ», δήλωσε ο Αλέξης Βαφεάδης.