Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Διακόσιες και πλέον ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και το τέλος είναι ακόμη μακριά. Το δεξί χέρι του Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, εκτιμά ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλους επτά μήνες. Παρά την διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις πανταχόθεν, να μπει ένα τέλος στην κόλαση επί γης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο τρόμος και το μαρτύριο πρέπει να σταματήσει αμέσως», τόνισε ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Ράφα, ενώ τεθωρακισμένα άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί από χθες στο κέντρο της πόλης, την οποία έχουν εγκαταλείψει σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι τις τελευταίες τρεις βδομάδες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι φωνές που ζητούν την αλλαγή πολιτικής έναντι του Ισραήλ αυξάνονται, με την διακυβέρνηση Μπάιντεν όμως να δηλώνει ότι παραμένει στο πλευρό της συμμάχου χώρας, όχι όμως χωρίς αστερίσκους.

«Το Ισραήλ πρέπει να λαμβάνει κάθε δυνατή προφύλαξη για να προστατεύει τις αθώες ζωές», δήλωσε ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει και δημοσίευμα των New York Times, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα ήταν αμερικανικής κατασκευής.

Διεθνής κινητοποίηση

Σε διπλωματικό επίπεδο, εντείνονται οι προσπάθειες για άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ. Μετά την χθεσινή ιστορική ημέρα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία, ο Πέδρο Σάντσεθ υποδέχθηκε τους εκπροσώπους της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για τη Γάζα, τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και τους ΥΠΕΞ του Κατάρ, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.

«Η αναγνώριση ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Η Ράφα τεστάρει τον κόσμο, ας μην απογοητεύσουμε την Ράφα, ας μην απογοητεύσουμε την Παλαιστίνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Παλαιστίνης.

Η Αλγερία καταρτίζει την ίδια ώρα σχέδιο απόφασης του Σ.Α για να σταματήσει «η σφαγή στη Ράφα», όπως θα αναφέρει, την ώρα που φημολογείται, χωρίς να επιβεβαιώνεται επί του παρόντος, ότι ο Γ.Γ των ΗΕ πιέζεται να συμπεριλάβει το Ισραήλ στον κατάλογο των παιδοκτόνων χωρών.

Άνευ προηγουμένου επίθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε κατά του Βενιαμίν Νετανιάχου ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Ο κόσμος παρακολουθεί την βαρβαρότητα ενός άρρωστου ανθρώπου, ενός μανιακού, ενός ψυχοπαθή και αιμοδιψούς βρικόλακα που ονομάζεται Νετανιάχου και το βλέπει σε ζωντανή μετάδοση», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε στον τοίχο και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν επίσης αίμα στα χέρια τους, την Ευρώπη που συμμετέχει στην γενοκτονία και τον ΟΗΕ, το πνεύμα του οποίου έχει πεθάνει στη Γάζα, όπως σημείωσε.