Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέλλα Κυριακίδου1

Σε αναμονή ανταπόκρισης από τα κράτη μέλη βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει στην απομάκρυνση και περίθαλψη ασθενών από την Γάζα σε νοσοκομεία των κρατών μελών. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξή της στο ant1live, ελπίζει ότι πολύ σύντομα η περίθαλψη ασθενών από τη Γάζα σε ευρωπαϊκό έδαφος θα γίνει πραγματικότητα.

Πρόκειται, ανέφερε, για ένα πολύπλοκο εγχείρημα το οποίο προϋποθέτει την ενεργοποίηση ολόκληρου μηχανισμού από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενός μηχανισμού τον οποίο η ΕΕ διαθέτει μετά την τραυματική εμπειρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως εκτός από την περίθαλψη θα πρέπει να οργανωθεί και η ασφαλής μεταφορά των ασθενών αλλά και των οικείων τους που θα τους συνοδεύουν.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εντοπίσει 9000 ασθενείς στη Γάζα οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα θεραπεία και έχει αποστείλει κατάλογο με 109 σοβαρά ασθενείς ή τραυματίες και παιδιά.

«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και επαφή για να προσφέρουμε βοήθεια. Σε ό,τι αφορά το δικό μου τομέα έχουμε στείλει κοινή επιστολή με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς για παροχή περίθαλψης βαριά ασθενών Παλαιστινίων στην ΕΕ. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα για την απομάκρυνση ασθενών από το μέτωπο των μαχών στη Γάζα σε χώρες μέλη.», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ανταποκριθήκαμε σε έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει εντοπίσει 9000 ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία και ο οποίος μας είχε αποστείλει κατάλογο με 109 σοβαρά ασθενείς ή τραυματίες, παιδιά. Έχουμε απευθυνθεί στα κράτη μέλη, ζητώντας να προσφέρουν κρεβάτια σε νοσοκομεία. Θα πρέπει να οργανωθεί η ασφαλής μεταφορά και η περίθαλψη τους, μαζί με τους οικείους τους που θα τους συνοδεύουν. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. Ωστόσο προηγήθηκε η περίπτωση της Ουκρανίας όπου καταφέραμε ήδη να νοσηλεύονται σε ευρωπαϊκές χώρες ένας μεγάλος αριθμός ασθενών, ενήλικες και παιδιά.  Ταυτόχρονα γίνονται και οι διευθετήσεις για να επαναπατριστούν οι άνθρωποι αυτοί. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται ένας αρκετά περίπλοκος  μηχανισμός τον οποίο διαθέτει τώρα η ΕΕ. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε την ίδια δυνατότητα να βοηθήσουμε επίσης σε αυτή τη φοβερή ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στη Γάζα.»

-Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Στέλλας Κυριακίδου πατώντας εδώ.