Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιμανι λαρνακας

Τον δύσκολο και χρονοβόρο δρόμο του τερματισμού της σύμβασης με την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings Ltd που είχε αναλάβει το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, επέλεξε το Υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις φορές η κοινοπραξία είχε ειδοποιηθεί γραπτώς για να ανανεώσει την πρώτη εγγυητική για τη λειτουργία και τη συντήρηση του όλου έργου και δεν το έπραξε.

Παρά τη διαβεβαίωση που έδωσαν στελέχη της εταιρίας προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πάλι απέφυγε την ανανέωση, ζητώντας, επιπλέον, τη μείωση του ποσού της εγγυητικής περίπου στο πενήντα τοις εκατό, καθώς και άλλες διαφοροποιήσεις στο έργο που ανέλαβε.

« Η απόφαση αυτή, ουσιαστικά ελήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία, όπου έχουμε ενημερωθεί, ότι αυτή είναι μια παραβίαση ενός ουσιώδη όρου της σύμβασης, η οποία δεν μπορούσε να μην εκπληρωθεί», επισήμανε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Θολό είναι το τοπίο της επόμενης μέρας, για δύο σοβαρούς λόγους.

Κατά πρώτο, ερωτηματικό αποτελεί αν η εταιρία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης τερματισμού της σύμβασης, καθώς αν αυτό τελικά γίνει, θεωρείται χρονοβόρο και επιζήμιο για την πόλη και την ανάπτυξη.

Δεύτερο και πιο άμεσο, είναι ο τελικός λογαριασμός των απαιτήσεων εταιρίας και κυβέρνησης που εκκρεμεί.

Η κυβέρνηση είναι πλέον στο ακουστικό για τις οικονομικές απαιτήσεις της Κίτιον λόγω της διακοπής της σύμβασης, ενώ γνωστές είναι οι αρχικές απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, από τις συνολικά τρείς εγγυητικές η κυβέρνηση θα αξιώσει ένα ποσό γύρω στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα 8 εκατομύρια ευρώ, από την εγγυητική που αφορά τη λειτουργία και τη συντήρηση του όλου έργου, εγγυητική που αποτέλεσε και την αιτία του τερματισμού.

Ακολουθεί ένα πόσο πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, που αφορά στις πληρωμές προς το κράτος για τη διαχείριση των τελών χρήσης του λιμανιού. Ποσό το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει να εκταμιευθεί από την τράπεζα.

Η κυβέρνηση ήδη ζήτησε το ποσό από την τράπεζα.

Ποσό τεσσάρων εκατομμυρίων 860 χιλιάδων ευρώ, που αφορά στην αφάλεια των κατασκευαστικών έργων, έχει παγοποιηθεί με απόφαση δικαστηρίου, κατόπιν προσφυγής της εταιρείας.

Παγοποιήθηκε, με απόφαση δικαστηρίου, κατόπιν προσφυγής της εταιρείας.

«Εμείς πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε αυτά τα λεφτά και θα τα διεκδικήσουμε.Η δέσμευση μας είναι ότι το έργο θα υλοποιηθεί, δυστυχώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τη σύμβαση αυτή, θα βρεθούν όμως άλλοι τρόποι για να προχωρήσει», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.

Ο υπουργός διαβεβαιώνει, με κατηγορηματικό τρόπο, την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες της Λάρνακας, πως το πολυπόθητο έργο του εκσυγχρονισμού λιμανιού και μαρίνας, θα υλοποιηθεί οπωσδήποτε και νέος επενδυτής θα ενδιαφερθεί άμεσα.

« Πιστεύουμε ότι οι επόμενες μέρες, ώρες, θα δείξουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το έργο. Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Λάρνακας, έχω ζητήσει να διευθετήσει μια συνάντηση με την τοπική κοινωνία και ελπίζω να γίνει την Παρασκευή», επισήμανε ο κ. Βαφεάδης.

Μετά την απόφαση το λιμάνι και η μαρίνα επανέρχονται στη διαχείριση του κράτους, το οποίο, σύμφωνα με τον Αλέξη Βαφεάδη, έχει λάβει όλα τα μέτρα για να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού.

Νομικά μετρά από Kition

Σε άμεση προσφυγή στην δικαιοσύνη προχωρά η η ανάδοχος εταιρία του έργου KITION OCEAN HOLDINGS.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα, αναφέρει πως πάντα ενεργούσε στη βάση της συμφωνίας και του Νόμου, πρόθυμη να προχωρήσει με το έργο, προσπαθώντας να επιλύσει τις όποιες διαφορές με την κυβέρνηση με εποικοδομητικό τρόπο.

«Νωρίτερα το πρωί, και καθώς βρισκόμασταν στο δικαστήριο για να ζητήσουμε την εκπλήρωση της σύμβασης, η Κυβέρνηση μας απέστειλε ειδοποίηση τερματισμού της συμφωνίας. Η νομική μας ομάδα, μας ενημέρωσε ότι η ειδοποίηση τερματισμού είναι παράνομη και παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας και εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές.»

Παράλληλα δηλώνει έκπληκτη με την περιφρόνηση της δικαστικής διαδικασίας, κάτι που δεν θα αναμενόταν από ένα κράτος, όπως αναφέρει, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Κυβέρνησης υπονομεύει το κράτος δικαίου που θα έπρεπε να υπάρχει για να προστατεύει τους επενδυτές.

Με γραπτή δήλωση του ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη τον τερματισμό της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία. Και ανακοινώνει ότι η συνάντηση φορέων και οργανωμένων συνόλων της πόλης με τον Αλέξη Βαφεάδη έχει κλειδώσει για την ερχόμενη Παρασκευή.

Δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη εξέλιξη, θεωρεί τον τερματισμό της σύμβασης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Νάκης Αντωνίου.

Πολιτική παρέμβαση από το ΑΚΕΛ, το οποίο υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, πως ο τερματισμός της σύμβασης δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας την οποία, όπως αναφέρει, είχε συνομολογήσει η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, και καλεί την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη το συντομότερο να βρει λύση, βάζοντας στην εξίσωση και τους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι μετά το ναυάγιο της συμφωνίας.