Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Προαποφασισμένα και για τα μάτια του κόσμου είναι όλα όσα γίνονται ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, καταγγέλλουν οι δικηγόροι των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ  με αφορμή την χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου, ο οποίος είχε αναφέρει πως όσα γίνονται είναι νόμιμα και βάσει του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, τονίζοντας πως η δίκη θα διεξαχθεί κανονικά.

Η αναφορά του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε την αντίδραση των δικηγόρων οι οποίοι με νέα ανακοίνωση τους, σήμερα, αμφισβητούν εκ νέου τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Θέτουν, μάλιστα, είκοσι ερωτήματα προς τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίον κατηγορούν πως παρεμβαίνει στη διαδικασία, προεξοφλώντας με δημόσια δήλωσή του την άσκηση ποινικής δίωξης των μοναχών.

«Γιατί αντίθετα προς τον Καταστατικό Χάρτη, η Ιερά Σύνοδος στις 8 Μαρτίου 2024, ενώ πληροφορήθηκε από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, ότι ήδη είχε δικάσει και καταδικάσει τους τέσσερις αδελφούς της Μονής Αββακούμ, δεν σταμάτησε την υπόθεση λόγω δεδικασμένου αλλά συνέχισε και παρέπεμψε την υπόθεση στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο; Γιατί αντίθετα προς τον Καταστατικό Χάρτη, οι δύο κληρικοί ασκούν καθήκοντα Ανακριτή και Γραμματέα, ενώ δεν έχουν εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο στις 11 Φεβρουαρίου 2021 ως μέλη Ανακριτικής Επιτροπής και συνεπώς όλες οι μαρτυρικές καταθέσεις που πήραν είναι άκυρες και οι ίδιοι είναι υπόλογοι για αντιποίηση αρμοδιοτήτων;», τονίζουν οι δικηγόροι των Μοναχών.

Οι δικηγόροι των μοναχών ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν ειδάλλως καλούν τον Αρχιεπίσκοπό να αναθεωρήσει τις δηλώσεις του.

«Νομίζω οι δήλωση του αρχιεπισκόπου ήταν σαφέστατη ως προς το περιεχόμενο της, δεν χωρεί ούτε εικασίες  ούτε ερμηνείες διαφορετικές από αυτό που είπε ότι η διαδικασία διεξάγετε νόμιμα και βάσει του καταστατικού », επισήμανε ο Γραμματέας Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου, Γιάννης Αντωνιάδης.

Την ίδια ώρα, το ανακριτικό έργο συνεχίζεται, και ηοι έρευνες από την Ανακριτική Επιτροπή, παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, οδεύουν προς το τέλος.

«Εντός των ημερών θα έχουμε και το τελικό πόρισμα που θα κατατεθεί καις το συνοδικό δικαστήριο, τράβηξε και κάπως περισσότερο διότι κατά την κατάθεση τους οι αρχιμανδρίτες του Οσίου Αββακούμ  κατέθεσαν και αρκετούς μάρτυρες οπότε ήταν φυσικό οι πλείστοι εξ αυτών να καλεστούν», σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη τρείς είναι οι πιθανές αποφάσεις του Συνοδικού Δικαστηρίου.

«Είτε θα αθωωθούν εντελώς, είτε θα υπάρξει μια μορφή αργίας ή θα υπάρξει καθαίρεση»

Καθώς οι έρευνες της ανακριτικής επιτροπής είναι σε εξέλιξη, στις πέντε Ιουνίου λήγει η τρίμηνη αργία των αρχιμανδριτών. Ωστόσο η  επιστολή που έλαβαν αναφέρει ξεκάθαρα πως η αργία θα ισχύει μέχρι το τέλος της έρευνας, άρα αυτή ίσως παραταθεί, αναλόγως των εξελίξεων.