Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΔΡ

Τον τερματισμό της σύμβασης με την εταιρία Kition Ocean Holdings Ltd που είχε αναλάβει το έργο ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, αποφάσισε το Υπουργείο Μεταφορών. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο παρέδωσε σήμερα το πρωί στην εταιρεία ειδοποίηση τερματισμού της σύμβασης παραχώρησης του έργου.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας, μέσα από την ανάληψη της διαχείρισης από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και την πολιτεία, όπως προσθέτει.

Παράλληλα, «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των εργαζομένων για ενημέρωση και συντονισμό σχετικά με την εφαρμογή των εργατικών νομοθεσιών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους», καταλήγει.

Βαφεάδης: Δέσμευση ότι το έργο θα υλοποιηθεί, θα βρεθούν άλλοι τρόποι

«Η συνεχής άρνηση της εταιρείας εκ των πράξεων της ανανεώσει την εγγυητική, μας έχει οδηγήσει στην απόφαση», ανέφερε σε έκτακτη διάσκεψη τύπου ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία», όπου «έχουμε ενημερωθεί ότι αυτή είναι μια παραβίαση ενός ουσιώδη όρου της σύμβασης, η οποία δεν μπορούσε να μην εκπληρωθεί». 

Η ενέργεια μας αυτή ενεργοποιεί μια διαδικασία, η οποία το λιμάνι και η μαρίνα, η ανάπτυξη αυτή, επανέρχεται στη διαχείριση του κράτους, πρόσθεσε.  

Παράλληλα υπογράμμισε την ετοιμότητα του κράτους να λειτουργήσει το λιμάνι χωρίς καμία διακοπή. «Το κράτος έχει λάβει όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζονται για να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού». 

«Πιστεύουμε ότι οι επόμενες μέρες, ώρες, θα δείξουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το έργο. Έχω ήδη μιλήσει με τον Δήμαρχο Λάρνακας, έχω ζητήσει να διευθετήσει μια συνάντηση με την τοπική κοινωνία και ελπίζω να γίνει την Παρασκευή με την , ούτως ώστε να ορίσουμε την έναρξη της επόμενης φάσης, δηλαδή της λύσης β, και βασικά αφορά τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε για να μπούμε άμεσα στην υλοποίηση του έργου με εναλλακτικούς τρόπους.  

Από τη στιγμή που η σύμβαση αυτή έπρεπε να καταγγελθεί, έχουμε δεσμευτεί ότι το έργο θα προχωρήσει και ενεργοποιούμε αυτή την πρόθεση με την πρώτη συνάντηση αυτής της Παρασκευής., δήλωσε ο κ. Βαφεάδης.

«Η δέσμευση μας είναι ότι το έργο θα υλοποιηθεί, δυστυχώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τη σύμβαση αυτή, θα βρεθούν όμως άλλοι τρόποι για να προχωρήσει», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς, ο κ. Βαφεάδης ξεκαθάρισε ότι βάσει νομοθεσίας, θα πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

Απογοήτευση για τερματισμό σύμβασης για λιμάνι-μαρίνα εκφράζει το ΕΒΕ Λάρνακας

Απογοήτευση για τον τερματισμό της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας (ΕΒΕΛ).

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕΛ αναφέρεται στον τερματισμό από την Κυβέρνηση της συμφωνίας με την Kition Ocean Holdings Ltd και σημειώνει πως «ενημερωθήκαμε ότι από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας».

Προστίθεται ότι «μετά τα σημερινά γεγονότα, βασική έγνοια μας ως ΕΒΕΛ, είναι όπως το Υπουργείο και οι Κρατικές Υπηρεσίες διασφαλίσουν τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας στο λιμάνι-μαρίνα, χωρίς να επηρεάζονται οι προγραμματισμένες εργασίες των μελών-χρηστών. Επίσης να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρουσιαστεί καμιά καθυστέρηση στις φορτοεκφορτώσεις των πλοίων δημιουργώντας επιπρόσθετο κόστος και επιπλέον προβλήματα».

Το κράτος, συνεχίζει η ανακοίνωση «θα πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όλα τα θέματα τα οποία θα προκύψουν από την απόφαση αυτή».

Ως ΕΒΕΛ «ζητήσαμε μέσω του Προέδρου Δρ. Νάκη Αντωνίου, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Μεταφορών, συνάντηση με σκοπό να δούμε εφ’ όλης της ύλης την κατάσταση ως έχει και να μεταφέρουμε τις έντονες ανησυχίες και ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από την σημερινή επαφή που είχαμε με τα μέλη μας. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά, και εκτός απροόπτου η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην παρουσία του Δημάρχου και άλλων φορέων της Λάρνακας».

Ακόμα, αναφέρεται, «ως ΕΒΕΛ δεν κρύβουμε της απογοήτευση μας για το ναυάγιο της επένδυσης. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε στην πορεία απτά θετικά αποτελέσματα τα οποία θα είναι εκείνα που θα διασφαλίζουν την πραγματοποίηση του έργου το οποίο θα είναι προς όφελος της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου».

Αρνητική εξέλιξη ο τερματισμός της σύμβασης για λιμάνι-μαρίνα λέει ο Δήμαρχος Λάρνακας

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας τον τερματισμό της σύμβασης μεταξύ Κυβέρνησης και αναδόχου εταιρείας για υλοποίηση του έργου μαρίνας – λιμάνι της πόλης.

Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Βύρας αναφέρει ότι «ο Δήμος Λάρνακας, με τη συμβολή όλων των φορέων της πόλης, κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα κάθε δυνατή προσπάθεια και βοήθεια προκειμένου το έργο να συνεχιζόταν απρόσκοπτα. Λειτουργήσαμε με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, κάτι που έχουν αναγνωρίσει όλες οι πλευρές. Ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους και τον αρμόδιο Υπουργό για εξεύρεση λύσεων μπροστά στις δυσκολίες που προέκυψαν».

Γι’ αυτό, συνέχισε ο Δήμαρχος, ο οποίος επαναδιεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο «ζητήσαμε ως Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν προέκυψε το ζήτημα της εγγυητικής. Μόλις ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη, ζητήσαμε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, η οποία έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή».

Όπως σημειώνει ο κ. Βύρας στη γραπτή δήλωση του «στη συνάντηση θα ζητήσουμε ενημέρωση και θα συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί το έργο με νέα πλέον δεδομένα, θέση η οποία έχει εκφραστεί με τον πιο έντονο και επίσημο τρόπο, τόσο από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και η οποία, συμπλήρωσε «μας βρίσκει όλους σύμφωνους».