Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΠΑ

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχαν χθες οι ομάδες πυρόσβεσης σε ολόκληρη την Κύπρο. Εκδηλώθηκαν πέντε σε τρεις διαφορετικές επαρχίες με κάποιες από αυτές να φαίνεται ότι αποτελούν έργο εμπρηστών. Ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για κάποιες άλλες που εκδηλώθηκαν φέτος σε περίεργες ώρες και δύσβατες περιοχές. Και όλα αυτά με την Κύπρο να είναι δυστυχώς ανοχύρωτη, αφού τρέχουν ακόμα οι διαδικασίες για μίσθωση πτητικών μέσων από το εξωτερικό, αν και βρισκόμαστε στα τέλη Μαίου. 

Εφιαλτική η χθεσινή μέρα για Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών και είμαστε ακόμα στην αρχή του Καλοκαιριού.

Μόνο χθες εκδηλώθηκαν πέντε πυρκαγιές σε τρεις διαφορετικές επαρχίες. Ενώ προηγήθηκαν οι πυρκαγιές σε Εφταγώνια και Παραμάλι, που άφησαν πίσω τους αρκετά εκτάρια καμένης γης.

Ανδρέας Κεττής – Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής

«Φαίνεται ότι κάποιες από τις πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν χθες να μην είναι καθόλου τυχαίες και έχουμε σοβαρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν ήταν τυχαίες. Μια πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθεί τυχαία. Σίγουρα πίσω από κάθε πυρκαγιά υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα».

Χθες εκδηλώθηκαν πυρκαγιές βόρεια της Κοινότητας Βουνίου της Επαρχίας Λεμεσού, μία μεταξύ των κοινοτήτων Αγίας Βαρβάρας-Τίμης στην Επαρχία Πάφου, μία μεταξύ των κοινοτήτων Λινού-Φλάσου στην Επαρχία Λευκωσίας, μία μεταξύ των κοινοτήτων Αγίου Δημητριανού – Κανναβιού και Λαπηθιού στην Επαρχία Πάφου και μία μεταξύ των Κοινοτήτων Στατού – Αγίου Φώτιου, επίσης στην Επαρχία Πάφου.

Με εκείνη στον περιοχή Λινού-Φλάσου να είναι η πιο επικίνδυνη λόγω της ώρας και του σημείου που εκδηλώθηκε.

Γιώργος Κωνσταντίνου – Εκπρόσωπος Τύπου Τμήματος Δασών

«Στη Λινού – Φλάσου υπήρχαν ισχυρότατες δυνάμεις 12 πυροσβεστικά οχήματα και 84 άτομα του τμήματος δασών. Στο έργο της κατάσβεσης βοήθησαν 3 προωθητές γαιών, 2 βυτιοφόρα και 2 γεωργικοί ελκυστήρες. Από την πυροσβεστική υπήρξε παρουσία 5 πυροσβεστικών οχημάτων, με 16 άτομα».

Στα πύρινα μέτωπα των κοινοτήτων Λινού- Φλάσου επιχειρούσαν και 4 πτητικά μέσα. Ένα του Τμήματος Δασών, ένα ιορδανικό που βρίσκεται στην Κύπρο αυτό το διάστημα για βοήθεια, ένα των βρετανικών βάσεων και ένα της Αστυνομίας.  

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 20.30 το βράδυ και με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν έρευνες για να διακριβωθούν τα αίτια της, μη αποκλειομένου του ενδεχομένου να τέθηκε κακόβουλα.

Η Κύπρος παραμένει ανοχύρωτη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το φετινό Καλοκαίρι προβλέπεται δύσκολο όσον αφορά τις πυρκαγιές λόγω της ξηρασίας και της πυκνής άγριας βλάστησης.

Για την ώρα όμως η Κύπρος παραμένει ανοχύρωτη. Το Τήμα Δασών χάθηκε στη γραφειοκρατεία και τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στα τέλη του Μάη και ακόμα να μην έχουν πτητικά μέσα από το εξωτερικό για να αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Γιώργος Κωνσταντίνου – Εκπρόσωπος Τύπου Τμήματος Δασών

«Πρωτεύοντα μέσα έχουμε το ένα το ιδιόκτητο του Τμ. Δασών, ενώ το δεύτερο το ιδιόκτητο του Τμ. Δασών βρίσκεται με επισκευή κινητήρος στο Λονδίνο και υπάρχουν και πρωτεύοντα μέσα επίσης τα δύο ιορδανικά πτητικά μέσα, τα ελικόπτερα».

Το ένα αεροπλανάκι του Τμήματος Δασών βοηθούν ελικόπτερο της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που ήρθαν για βοήθεια από την Ιορδανία με 16 μέλη.

Η συχνότητα με την οποία εκδηλώθηκαν φέτος κάποιες πυρκαγιές, οι παράξενες ώρες, και το δύσβατο των περιοχών καταδεικνύουν πως δεν επρόκειτο για τυχαίες. Πώς πίσω κρύβεται ανθρώπου χέρι.

Αστυνομία, Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο που υπάρχει με τις πυρκαγιές σε δύο τουλάχιστον επαρχίες. Στη Λεμεσό και την Πάφο και όπως αναφέρουν πληροφορίες μας δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα και συλλήψεις. Ενώ δόθηκαν οδηγίες και για ενίσχυση των μέτρων επαγρύπνησης.