Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μπαγκλαντές κυκλώνας

Περισσότεροι από 115.000 κάτοικοι του Μπαγκλαντές εγκατέλειψαν τα παράκτια χωριά τους την Κυριακή για τσιμεντένια καταφύγια καταιγίδας στην ενδοχώρα, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τεράστια κύματα όταν ο κυκλώνας Ρίμαλ φτάσει στη στεριά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο κυκλώνας πρόκειται να πλήξει τη νότια ακτή και τμήματα της γειτονικής Ινδίας το απόγευμα της Κυριακής, με το μετεωρολογικό τμήμα του Μπαγκλαντές να προβλέπει θυελλώδεις ριπές έως και 130 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι κυκλώνες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Μπαγκλαντές τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ο αριθμός των υπερκαταιγίδων που πλήττουν τις πυκνοκατοικημένες ακτές του έχει αυξηθεί κατακόρυφα -- από μια τον χρόνο σε έως και τρεις -- λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι περισσότερες από τις παράκτιες περιοχές του Μπαγκλαντές βρίσκονται ένα ή δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και οι μεγάλες καταιγίδες μπορούν να καταστρέψουν χωριά.

Οι αρχές ανέβασαν το σήμα κινδύνου στο υψηλότερο επίπεδο, προειδοποιώντας τους ψαράδες να μην πάνε στη θάλασσα και δίνοντας εντολή εκκένωσης για όσους βρίσκονται σε περιοχές κινδύνου.

Καθώς οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή, η Aστυνομία ανέφερε ότι ένα βαριά φορτωμένο πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 50 επιβάτες -- διπλάσια χωρητικότητά του -- βυθίστηκε λόγω των ταραγμένων νερών κοντά στο Mongla, ένα λιμάνι στο αναμενόμενο μονοπάτι της καταιγίδας.

«Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, προσθέτοντας ότι άλλες βάρκες μετέφεραν τους επιβάτες σε ασφάλεια.

Ο γραμματέας διαχείρισης καταστροφών της κυβέρνησης Καμρούλ Χασάν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχαν δοθεί εντολές για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα μετακινηθούν από «ανασφαλή και ευάλωτα σπίτια» στα καταφύγια.

Εκτός από τους χωρικούς και τους ψαράδες, πολλά από τα πολυώροφα κέντρα έχουν χώρο για να στεγάσουν τα βοοειδή, τα βουβάλια και τις κατσίκες, καθώς και τα κατοικίδιά τους.

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εθελοντές για να ειδοποιήσουν τον κόσμο για τον κίνδυνο.

Είπε ότι περίπου 4.000 καταφύγια για περιπτώσεις κυκλώνων έχουν προετοιμαστεί κατά μήκος της μεγάλης ακτής της χώρας στον Κόλπο της Βεγγάλης, με τον κυκλώνα να αναμένεται να χτυπήσει μια έκταση 220 χιλιομέτρων από το νησί Sagar της Ινδίας μέχρι την Khepupara στο Μπαγκλαντές.

Το κρατικό Μετεωρολογικό Τμήμα του Μπαγκλαντές δήλωσε ότι ο κυκλώνας Ρεμάλ θα φτάσει στην ξηρά την Κυριακή μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις παράκτιες περιοχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 115.000 άνθρωποι μετακόμισαν στην ενδοχώρα σε καταφύγια κυκλώνων.

Στο χαμηλότερο νησί Μπασάν Τσαρ, το οποίο φιλοξενεί 36.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, έχουν ετοιμαστεί 57 κέντρα κυκλώνων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επίτροπος για τους πρόσφυγες Μοχάμαντ Ραφικούλ Χακ.

Τα τρία θαλάσσια λιμάνια της χώρας και το αεροδρόμιο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Chittagong έκλεισαν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το αεροδρόμιο της Καλκούτα στην Ινδίας έκλεισε την Κυριακή.

Στον Μεγάλο Κυκλώνα Μπόλα τον Νοέμβριο του 1970, υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν, κυρίως πνίγηκαν από το κύμα καταιγίδας.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο κυκλώνας Μόκα έγινε η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το Μπαγκλαντές από τον κυκλώνα Σιντρ τον Νοέμβριο του 2007.

Ο Σιντρ σκότωσε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο Οκτώβριο, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 300.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για καταφύγια όταν ο κυκλώνας Χαμούν έπληξε τη νοτιοανατολική ακτή της χώρας.