Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ραφα Γαζα

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία το Ισραήλ καλείται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδότησε αντιδράσεις από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους. Άμεση  ήταν και η απάντηση του ισραηλινού στρατού ο οποίος προχώρησε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση σε νέες αεροπορικές επιδρομές.

Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα, αλλά είπε ότι δεν είναι αρκετή και ζήτησε να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα η Χαμάς καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει την απόφαση.

Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ), λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters ο Παλαιστίνιος προεδρικός εκπρόσωπος Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Οι πρώτες ισραηλινές αντιδράσεις, σύμφωνα πάντα με το διεθνές πρακτορείο ήρθαν από τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ. Ο τελευταίος δήλωσε ότι μετά την απόφαση του παγκόσμιου δικαστηρίου, όσοι απαιτούν από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο «απαιτούν να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει». Ο ίδιος προσθέτει: «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε αυτό».

Στο Χ, ο Ισραηλινός υπουργός Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ: «Η εντολή του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να έχει μόνο μία απάντηση - την κατάληψη της Ράφα, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και τη συντριβή της Χαμάς, μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης νίκη στον πόλεμο».